Onderhandelingen NAFTA

Zuivelgroepen VS maken Mexico prioriteit

14 Juni 2017 - Kimberly Bakker

Amerikaanse zuivelgroepen pleiten ervoor dat Mexico een prioriteit wordt bij de nieuwe NAFTA-onderhandelingen. Ook willen de groepen dat de handelsbelemmeringen met Canada worden opgeheven. 

De deadline om input te leveren voor de herziening van de handelsovereenkomst was op 12 juni 2017. Volgens de US Dairy Export Council (USDEC) en de National Milk Producers Federation (NMPF) is Amerika van een grote importeur naar een grote exporteur van producten gegaan. Hierdoor is de export van zuivel de afgelopen tijd verdubbeld.

Overeenkomst kan inderdaad een facelift gebruiken

NAFTA heeft veel bereikt
'De handelsovereenkomst heeft de afgelopen decennia al veel bereikt, maar momenteel wordt deze overvallen met nieuwe en onvoorziene handelsbelemmeringen.' Dat zegt Tom Vilsack, directeur van USDEC. 'Daarom zijn we het zeker eens met het feit dat de NAFTA een facelift kan gebruiken. Ook kijkt de zuivelindustrie ernaar uit om te werken met de Trump Administration.'

Naast Mexico, maakt ook Canada een groot onderdeel uit van de opmerkingen die zijn ingeleverd door de zuivelgroepen. Het grootste verzoek is dat de Trump Administration ervoor moet zorgen dat de Canadese melkprijzenklasse 6 en 7 worden verwijderd. Ook moeten de Canadese zuiveltarieven worden opgenomen in de handelsovereenkomst.

Behoud van de handel met Mexico
In 2016 exporteerde de VS ruim 1,2 miljard dollar aan zuivelproducten naar Mexico. Ter vergelijking: in 1995 was dat slechts 124 miljoen dollar. Hierdoor is Mexico nu de grootste exportmarkt voor Amerikaanse zuivelproducenten. Canada volgt op een tweede plaats. Echter, daar gaat slechts de helft van die 1,2 miljard naar toe.

1,2

miljard

dollar aan zuivelproducten

'Een gemoderniseerde NAFTA-overeenkomst moet de betrouwbare handelsrelatie met Mexico in stand houden. Daarbij moeten ook de resterende handelsbelemmeringen, die niet in de originele overeenkomst aan bod komen, worden verwijderd', aldus Jim Mulhern, president en CEO van NMPF.

Al met al moet de input vanuit de Amerikaanse zuivelgroepen vooral duidelijk maken dat zij tegen de oplegging van nieuwe marktbelemmeringen zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.

Meer over

mexicoNAFTA
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden