In Europa

Groot verschil in opbrengst tussen melkveehouders

14 Juni 2017 - Esther de Snoo

Het verschil aan inkomsten tussen melkveehouders uit de Europese lidstaten is zeer groot. Dat blijkt uit de woensdag, 14 juni, verschenen Internationale Melkprijsvergelijking van ZuivelNL. Die werd uitgevoerd in opdracht van LTO Nederland. 

Het verschil aan inkomsten voor een modaal Europees melkveebedrijf (met een melkproductie van 500.000 kilo melk per jaar) is 70.000 euro per jaar. De Ierse melkveehouders, aangesloten bij zuivelaar Glanbia, verdienen het minst. Zij ontvangen gemiddeld 22,90 euro per 100 kilo melk in 2016. Daarentegen kregen de Italiaanse melkveehouders, die leveren aan Granarolo het meest uitbetaald. Dat gaat om 36,83 euro per 100 kilo melk. Dat is een verschil van bijna 15 euro. 

DOC staat onderaan de lijst van de 16 Europese zuivelaars

Nederlandse zuivelaars
Van de Nederlandse zuivelaars betaalt FrieslandCampina (RFC) het beste uit, namelijk 30,80 euro per 100 kilo melk. DOC staat in de lijst, van de 16 meest toonaangevende Europese zuivelaars, op de voorlaatste plaats met een uitbetaalprijs van 23,96 euro per 100 kilo melk. 

Fransen profiteren
De Italiaanse melkprijzen zijn zo hoog, omdat zij vaak verenigd zijn in kleine coöperaties die speciale kazen maken. Om diezelfde reden is de Franse melkprijs ook relatief hoog. 

De Franse melkprijzen schommelen daarnaast ook veel minder dan die in de andere Europese lidstaten. Dit heeft te maken met de afzetstructuur in Frankrijk. De Franse melkveehouders profiteren van een sterke thuismarkt, die meer rendement oplevert dan de versmarkt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Topmelkstroom DOC Kaas in lijn met A-ware en RFC

Podcast BB Marktkwartier

'Melkprijs 4 tot 5 cent hoger voor mestcompensatie'

Nieuws melk

Stabiel Vreugdenhil ook scherp in Belgische markt

Nieuws melk

Leerdammer geeft melkprijs april 'onsje meer'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden