Inside: Zuivelmarkt

Zuivelexport EU stijgt in waarde en volume

22 Juni 2017 - Wouter Baan

De Nederlandse melkaanvoer noteert dit jaar in 3 van de 5 maanden onder het niveau van vorig jaar. Ook in de maand mei bleef de melkaanvoer achter op vorig jaar. Opvallend is wel dat de Europese melkaanvoer over april groene cijfers schrijft, ondanks een forse min in Duitsland. Daartegenover staan uitstekende exportcijfers, zowel in waarde als volume.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nederlandse melkaanvoer noteert over mei een volume van 1.254.869 ton. Dit is een min van 0,6% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Ook Denemarken noteert over mei een fractie minder melk, namelijk 4.547.60 ton. De andere cijfers voor mei zijn nog niet bekend. Wel is bekend dat de Europese melkplas in april is gegroeid, ten opzichte van vorig jaar. In de eerste 2 maanden van dit jaar bleef het aantal liters juist achter, terwijl de aanvoer in maart nagenoeg hetzelfde niveau aantikte als vorig jaar.   

Meer melk over april
In de periode van januari tot en met april schrijven de zuivelgiganten in Europa allemaal een min op. De Duitse melkplas is met 4,1% gekrompen, Frankrijk schrijft een min van 3,3%, Groot-Brittannië noteert een min van 2,4% en in Nederland is 0,5% van de melkplas verdampt. Per saldo is de melkplas in Europa met 1,5% gekrompen.

0,7

procent

meer melk in Europa over april

De krimp komt vooral uit het eerste kwartaal, want in april produceerde Europa juist meer liters melk. Het zijn vooral Ierse, Italiaanse en Poolse melkveehouders die deze groei hebben gerealiseerd. In Ierland steeg de melkaanvoer bijvoorbeeld met 12,1%. Dit wordt gecompenseerd door een krimp van 3,2% in Duitsland. Per saldo groeide de Europese melkplas, ten opzichte van april 2016, met 0,7%. Dat komt neer op een plus van 91.000 ton melk.

Het verloop van de Europese melkaanvoer in 2017, in vergelijking tot vorig jaar. 

Minder slachtingen in Duitsland
In Duitsland worden er weinig slachtkoeien aangeboden. Ten opzichte van vorig jaar werden er in het eerste 4 maanden 5,9% minder koeien geslacht. Betere melkprijzen maken dat melkveehouders de koeien langer aanhouden. In 2016 werden veel melkkoeien geslacht wat verklarend is voor de forse min van de Duitse melkproductie. 

Vanaf halverwege mei lopen de slachtcijfers in Nederland terug. Met uitzondering van week 22, toen er krap 15.000 runderen werden geslacht, beweegt het slachtcijfer wekelijks tussen de 10.000 en 11.000 runderen. Dit is in lijn met ‘doorsnee’ slachtcijfers in andere jaren. 

Het aantal runderslachtingen in Nederland in 2017, in vergelijking tot vorig jaar. 

Exportcijfers: Azië aan de markt
De totale export van zuivelproducten in Europa is in de periode van januari tot en met april met 1,3% gestegen tot 1.682.176 ton, ten opzichte van april vorig jaar. De groei wordt getemperd door een forse volumedaling voor boter, want die kent een min van 26,4% tot 63.408 ton. Ook room is minder geëxporteerd.

De andere fabricaten schrijven overwegend groene cijfers. De forse min van boter en room laat zich logisch verklaren. Het hele jaar is er al een tekort aan vet in Europa, waardoor de prijs extreem is opgelopen. Hierdoor is er minder volume beschikbaar voor export in vergelijking tot vorig jaar.

1,2

miljard euro

noteert de waarde van de kaasexport tussen januari en april

Wat opvalt is dat Aziatische landen aan de markt zijn voor kaas. De kaasexport naar Japan steeg in de eerste 4 maanden van dit jaar met 40% tot 31.538 ton. Ook Zuid-Korea slokt een groter kaasvolume op. De kaasexport naar de VS, de grootste afnemer, bleef stabiel op 43.171 ton. Per saldo steeg de het verhandelde kaasvolume met 7% tot 272.841 ton. De onderliggende waarde van kaas steeg met 12% tot €1,2 miljard. 

Melkpoeders plussen
Ook melkpoeder schreef in dezelfde periode groene cijfers. Volle melkpoeder kent een volumestijging van 5,7% tot 137.376 ton. De onderliggende waarde steeg met 25,2% tot ruim €488 miljoen. De uitvoer van magere melkpoeder steeg met 13,3% tot 258.382 ton. De waarde hiervan steeg met 26,7% tot bijna €566 miljoen. Per saldo steeg de onderliggende waarde van alle zuivelstromen met 12,8% tot €5,1 miljard. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden