Boerenbusiness analyse

Non-GMO melk kan verliesgevend zijn

6 Juli 2017 - Erik Colenbrander

GMO vrije soja kost 45% extra. Dat stelt veevoerdeskundige Henry van Ittersum van EuroKoeIdee. De bonus die FrieslandCampina per 1 augustus aanstaande betaalt, bedraagt 1 cent per liter melk. In grasrijke rantsoenen is het goed mogelijk om geld te verdienen met zogenaamde VLOG-melk. Hoe minder gras in het rantsoen, hoe meer het kost.

VLOG melk  is melk geproduceerd volgens de criteria van het Duitse  ‘Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik’. Cono Kaasmakers en FrieslandCampina zijn pilot projecten gestart waarbij enkele honderden melkveehouders melk geproduceerd volgens deze criteria kunnen gaan leveren. Cono heeft inmiddels de eerste non GMO melk verwerkt. Bij FrieslandCampina duurt het nog tot augustus, voordat de pilot start. De omschakelingsperiode duurt drie maanden, zodat de eerste VLOG melk per 1 december 2017 kan worden geleverd.

Raapzaadschroot geen alternatief voor soja

Standaard soja goedkoop
Agrifirm specialist Marco van Bohemen heeft een gunstig voersaldo berekend van 0,50 cent per liter melk, als het basisrantsoen uit 100 procent  kuilgras en weidegras bestaat. Dit ondanks de veel duurdere non-GMO soja, die wordt gevoerd. Non-GMO soja varieert in kostprijsverschil met standaard soja  niet veel meer dan 60 euro per ton tot 150 euro er ton. Standaard soja is relatief goedkoop. Termijncontracten worden voor 30 cent per kilo afgesloten. Het fluctuerende kostprijsverschil met non GMO soja heeft te maken met de stabiliteit van het aanbod, de hoeveelheid, het ruw eiwit percentage en handelsfactoren.

Dankzij het basisrantsoen dat uit (kuil) gras bestaat, blijft de hoeveelheid non GMO soja op de Nederlandse pilotbedrijven beperkt. Op weidebedrijven is er geen noodzaak om zoek te gaan naar minder dure alternatieven voor de non GMO soja. Het belangrijkste alternatief is raapschroot, afkomstig van de  koolzaadteelt. Maar in Denemarken en Duitsland ervaren melkveehouders dat je de dure non-GMO soja niet 1 : 1 kunt vervangen door het veel goedkopere raapschroot. Aminozuursamenstelling en bestendigheid van soja zijn onovertroffen, als het om melk(eiwit) productie gaat.  

Op deze kenmerken optimaliseert de Nederlandse veevoerindustrie, bij het samenstellen van non GMO krachtvoeders. In Nederland heeft raapschroot bovendien als nadeel dat het fosforgehalte per kilo eiwit veel hoger is. Dat geldt niet voor andere alternatieven, zoals ‘pure ‘ maisgluten. Aardappeleiwit wordt ook aangeboden als alternatief.  Ook winnen lupinen en veldbonen aan betekenis, met name in de biologische sector.

Melkveehouders gebruiken clausules bij afsluiten van soja-contracten 

Wordt VLOG-melk de standaard?
Vismeel was voor de BSE crisis ook een gewaardeerde bron van specifieke essentiële aminozuren, maar de kans dat het verbod op het gebruik van vismeel wordt opgeheven voor melkvee is heel klein. De kans dat VLOG melk net als in Duitsland en Denemarken ook in Nederland de standaard wordt is daarentegen groot. Duitsland is immers een grote afzetmarkt voor de Nederlandse zuivelsector. Er zijn dan ook veehouders die bij het afsluiten van termijncontracten voor standaard soja de afspraak maken dat het contract vervalt als de Nederlandse afnemer van de melk de Duitse VLOG voorschriften gaat verplichten.

Noot: De Termen VLOG en non GMO zijn beiden met een acceptatie van 0,1% versleping. GMO vrij heeft helemaal niets van GMO.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Non GMO
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden