Inside: Zuivelmarkt

Betaalwijze loopt uit de pas met boterprijs

14 Juli 2017 - Erik Colenbrander

De verschuivingen in de marktprijzen voor vet en eiwit komen in het algemeen niet tot uitdrukking in de wijze waarop melkveehouders worden uitbetaald. Dat concludeert marktanalist Willem Koops van ZuivelNL in het nieuwste melkpijsvergelijk rapport op milkprices.nl, dat vandaag verschenen is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uitzondering is de USA, waar de prijzen voor eiwit en vet direct worden afgeleid van de marktopbrengsten van de vet- en eiwitcomponent. Van de Europese ondernemingen hebben alleen het Scandinavische Arla en het Ierse Dairygold vrij recent de prijsverhouding aangepast ten gunste van vet.

2:1

is de vaste 

verhouding tussen eitwit- en vetprijs

Verhouding eitwit- en vetprijs
Arla past periodiek de verhouding tussen eiwit- en vetprijs aan. Zo is deze in maart 2017 deze van 1,6 naar 1,4 verlaagd. Dairygold heeft in november 2016 en in mei 2017 de prijsverhouding aangepast ten gunste van vet. Dairygold betaalt vanaf mei 2017 1,64 x zoveel voor een kilo eiwit als voor een kilo vet. De USA klasse III melkprijs is als enige gebaseerd op maandelijks variërende verhoudingen tussen de vet- en eiwitprijzen. Tot en met 2013 hanteerde FrieslandCampina maandelijks een variërende verhouding tussen de eiwit- en vetprijzen. Vanaf 2014 geldt een vaste verhouding tussen de eiwit- en vetprijs van 2:1

Basisprijs
Uit het melkprijsvergelijk blijkt dat het Zwitserse Emmi, het Finse Valio, het Franse Lactalis, het Nederlandse DMK en het Duitse Hochwald allemaal minimaal 2,5 x zoveel betalen voor het eiwit dan voor vet. Wel moet hierbij worden opgemerkt, dat deze ondernemingen allemaal een basisprijs hanteren met vaste prijzen per eenheid meer of minder vet en eiwit.

Botervet blijkt helemaal niet zo ongezond als lange tijd werd gedacht 

Herwaardering van botervet
De snel gestegen boterprijs heeft er voor een belangrijk deel aan bijgedragen dat de melkprijs ten opzichte van mei 2016 gemiddeld €ct 7,09 per liter melk hoger is. Procentueel een stijging van 27,1% in een jaar tijd. Volgens Koops is de herwaardering  van botervet de belangrijkste reden van de snel gestegen boterprijs. Botervet blijkt helemaal niet zo ongezond als lange tijd werd aangenomen.

Hogere seizoensheffing
Het Britse Dairy Crest is de enige onderneming, die geen stijgende melkprijs noteert en voor de komende maanden verdere prijsverlagingen heeft aangekondigd. De lagere melkprijs van het Britse Dairy Crest komt door een hogere seizoensheffing en de koersdaling van het Britse pond. De melkprijzen van de grote Europese coöperaties zullen in juli verder stijgen.

Bovengemiddeld
In het nieuwste melkprijsvergelijk over de maand mei 2017 scoort FrieslandCampina een bovengemiddelde melkprijs van €ct 35,02 exclusief nabetaling(4,2% vet, 3,4% eiwit, 500.000 liter). DMK komt niet verder dan €ct 32,81. Gemiddeld in Europa werd in mei 2017 €ct 33,28 per liter standaardmelk betaald.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden