Inside: Zuivelmarkt

Spotprijs melk doorstaat loodzware week

17 Augustus 2017 - Wouter Baan

Historisch gezien zijn week 32 en 33 zijn donkerrode weken op de spotmarkt voor rauwe melk. Althans, in 2014. Waarom de melkprijs deze weken nu wel gemakkelijk doorstaat, valt te lezen in een analyse voor abonnees op Melk & Voer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het verloop van de DCA-spotprijs voor rauwe melk in Nederland loopt sinds het tweede kwartaal parallel aan 2014. Dat is het jaar waarin de zuivelmarkt in augustus wegzakte, met stevige correcties op de melkprijzen als gevolg.

Daar scheidt het koersverloop van medio augustus 2017 zich met die van 3 jaar terug. Toen zakte de spotprijs in 2 weken tijd, met €8,50, tot €32 per 100 kilo. Dit jaar geeft de melkprijs op spotniveau geen krimp. De reden: melk blijft gewild, dankzij kaas, room en boter.  

Tekst gaat verder onder de grafiek.In week 32 en week 33 is de parallel in het koersverloop tussen 2014 en 2017 doorbroken. 

Melk stabiel
Zowel in Nederland als Duitsland is rauwe melk weinig beschikbaar. Veel zuivelverwerkers kiezen ervoor om de melk zelf te verwerken tot kaas en room. Nu room bijna €8.000 per ton oplevert en kaas ook interessant is, loont deze verwerking het meest.

De meeste zuivelaars gebruiken de melkaanvoer zelf en dit leidt tot een ‘dunne’ spotmarkt voor rauwe melk. De DCA-notering voor rauwe melk in Nederland (bij 4,4% vet geleverd) noteert, net als vorige week, €43,50 per 100 kilo. In Noord-Duitsland wordt (bij 3,7% vet, geleverd) €41,50 betaald. In Zuid-Duitsland ligt de prijs €0,50 hoger.

Hoge roomprijzen worden ook in eerste kwartaal van 2018 verwacht

Blokkade voor room
In de afgelopen weken zat de roomprijs flink in de lift, waarbij de grens van €8.000 per ton langzaam in beeld kwam. Het passeren van deze grens, gaat echter niet vanzelf. Aan het begin van de week werd room kortstondig verhandeld boven de grens van €8 per kilo. Later zwakte het sentiment alweer iets af.

Het leidt tot een DCA-roomnotering van €7.900 per ton. Er is iets meer room in omloop. De strategie van veel zuivellaars is om zoveel mogelijk melk te verwerken tot room en om daar vervolgens boter van te maken. Het verlies in 'ondermelk' wordt dan voorlief genomen. De prijs van magere melkconcentraat is zwalkende en daalt met €20 tot €1.600 per ton.

Vet blijft melkprijs steunen
De roomprijs voelt voor later nog stevig aan. Sporadisch worden al prijzen gemaakt, in het eerste kwartaal van 2018, krap onder de €8.000 per ton. De 'steun' van de prijs blijft daardoor waarschijnlijk intact. De kaasprijs, waarop de melkprijs eveneens leunt, voelt ook stabiel aan. In Duitsland werd deze week €3.450 tot €3.700 genoteerd voor Gouda 45, waarbij sprake was van een goede vraag. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden