Inside: Zuivelmarkt

Pas op de plaats voor prijs fosfaatrechten

18 Augustus 2017 - Esther de Snoo

De prijs van opties op fosfaatrechten liep tot week 32 behoorlijk rap op. Melkveehouders maken nu een pas op de plaats totdat er meer duidelijkheid is over de voortgang van het fosfaatreductieplan en de invoering van fosfaatrechten in 2018.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tot de uitspraak van de rechter op 9 augustus verliep de handel in fosfaatrechten zeer voorspoedig. Er zijn transacties gemeld van boven de €200 per recht. Het gaat om bedragen tot €220, afhankelijk van het aantal opties en de betalingsvoorwaarden. De meeste handelaren noemen prijzen vanaf €180 tot €200 netto. De fosfaatrechten zijn dit jaar niet eerder zo hoog geweest.

De prijs van fosfaatrechten is de afgelopen 8 maanden met €100 gestegen. In augustus betaalden melkveehouders gemiddeld €200 per recht. Aan het begin van dit jaar was dat nog de helft. 

Tekst gaat verder onder grafiekPrijs van fosfaatrechten is in de afgelopen 8 maanden verdubbeld. Bron: Boerenbusiness

Onzeker
De juridische perikelen rondom het fosfaatreductieplan maken de melkveehouders, die op zoek zijn naar fosfaatrechten, onzeker. De rechter stelde de afgelopen periode circa 400 melkveehouders, die een kort geding tegen de Staat aanspanden, in het gelijk. Zij hoeven geen koeien te ruimen, mits zij een lichte toets van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland doorstaan. 

Het fosfaatreductieplan geldt voor deze groep niet meer totdat er duidelijkheid is over de uitkomst van het hoger beroep. De uitspraak hiervan wordt verwacht op 18 september.

Vraagmarkt
De handel in fosfaatrechten is tot nu toe een typische vraagmarkt. De melkveehouders die de generieke korting van 8,3% per 1 januari willen compenseren, zoeken fosfaatrechtenopties. En de bedrijven die willen stoppen, kunnen de later toegekende rechten nu al vastleggen voor verkoop. Dit gebeurt echter nog maar mondjesmaat.

Stoppers wachten rustig af
De stoppers wachten rustig af in de hoop dat de prijs nog verder zal oplopen. Die verwachting is realistisch, want in de tijd van het melkquotum werd omgerekend €400 per recht betaald. 

Handel in opties
Fysieke handel in fosfaatrechten is nog niet mogelijk, omdat de rechten er nog niet zijn. Deze worden naar verwachting ingevoerd op 1 januari 2018. De handel in 2017 gaat over opties op fosfaatrechten en 1 recht staat voor 1 kilo melkveefosfaat.

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden