Inside: Zuivelmarkt

GMO-vrije melk steeds meer in trek op spotmarkt

14 September 2017 - Wouter Baan

De roomprijs kampt met weerstand, maar trekt nog wel aan. Rauwe melk is op de spotmarkt weinig beschikbaar en een toenemende interesse is merkbaar voor GMO-vrije melk. Vooral Duitsland dient zich aan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de spotmarkt vinden koper en verkoper van rauwe melk elkaar op prijsniveaus van €43,50 per 100 kilo (bij 4,4% vet geleverd). In Duitsland (bij 3,7% vet geleverd) ligt het prijsniveau een fractie lager. Door een beperkte beschikbaarheid is er nog altijd sprake van een dunne markt.

GMO-vrije melk in trek
In Duitsland is er een VLOG-standaard ontwikkeld voor GMO-vrije melk. Dit staat voor Verband Lebensmittel Ohne Gentechniek. Vanaf 2018 willen de supermarktketens, Lidl en Aldi, deze melk opschalen in de Duitse schappen. Ook GMO-vrije kaas is in trek.

Handelaren zien nu al een toenemende interesse ontstaan voor zuivelfabricaten met een VLOG-certificaat. De premies die hierop worden betaald, variëren. Voor (magere) melk wordt enkele euro’s per 100 kilo meer betaald. Voor GMO-vrije kaas wordt verhoudingsgewijs meer betaald.  

De kaasprijs bepaalt of boter schaars blijft 

Kaasprijs cruciaal na interventie
Na september, wanneer de interventieregeling van magere melkpoeder stopt, komt de zuivelmarkt in een andere fase. De vraag is welke strategie de zuivelaars dan kiezen. Wordt er vaker gekozen om room en magere melk(concentraat) direct af te zetten op spotniveaus, dan komt er druk op de boter- en roomprijzen. Ook magere melkpoeder komt dan extra onder druk te staan. Dit scenario ligt voor de hand, wanneer de kaasprijs wegzakt.

Bij een stabiele kaasprijs blijft er waarschijnlijk veel melk de kaas in stromen. Zodoende blijven boter en room beperkt beschikbaar en dat biedt steun aan de prijs. Een stabiele kaasprijs is dus cruciaal voor de uitbetalingprijs aan melkveehouders.

Duitse kaasprijs
Vooralsnog voelt de Duitse kaasprijs, die aan de onderkant €3.450 per ton noteert, heel stabiel aan. Desalniettemin bepaalt de hoogte van de kaasprijs hoe schaars boter en room zijn. Zowel verwerker als handelaar wikken en wegen hun strategieën af aan de hand van de verschillende scenario’s. 

Tekst gaat verder onder de grafiek.Het verleden toont aan dat de Duitse kaasprijs, na een stabiele zomerperiode, alle kanten op kan gaan. 

Room en magere melkconcentraat
De roomprijzen trokken deze week licht aan. Er wordt gehandeld op niveaus nabij de €8.000 per ton. Naarmate de week vorderde nam de weerstand toe. De stijgingsruimte blijft daarom onvoorspelbaar. Magere melkconcentraat blijft stabiel op €1.500 per ton. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden