In fosfaatreductieplan

Uitspraak hoger beroep op 31 oktober

19 September 2017 - Bart-Jan van Zandwijk - 3 reacties

De uitspraak in het hoger beroep, dat oud-staatssecretaris Martijn van Dam heeft ingediend, tegen het besluit van de rechter omtrent het fosfaatreductieplan wordt op 31 oktober verwacht. De zitting vond op maandag 18 september plaats.

Het fosfaatreductieplan werd op 4 mei door de voorzieningenrechter buiten werking gesteld voor 52 melkveehouders. De Staat ging hiertegen in beroep. 

De voorzienbaarheid stond ter discussie

Voorzienbaarheid ter discussie
Volgens Marieke Toonders, advocaat bij Linssen cs Advocaten, werden weinig nieuwe zaken gemeld tijdens de zitting op 18 september. De voorzienbaarheid stond ter discussie. De melkveehouders gaven aan dat de regeling niet voorzienbaar was. Zij hebben namelijk geïnvesteerd op basis van de bestaande 'Wet grondgebonden groei'. Uiteindelijk werden zij belemmerd om de extra dieren te houden.

De Staat geeft aan dat de melkveehouders dit wel konden zien aankomen. Zij wisten namelijk dat het fosfaatplafond werd overschreden en hebben toen alsnog uitgebreid.

Goede grondslag
De voorzieningenrechter in Den Haag heeft geoordeeld dat de Landbouwwet wel een goede grondslag biedt voor de regeling. Toonders: "Wij hebben wederom aangegeven dat deze niet als wettelijke grondslag voor het fosfaatreductieplan kan dienen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
andre vw 19 September 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10875921/uitspraak-hoger-beroep-op-31-oktober][/url]
De zaak die van Dam heeft aangespannen ligt nog onder de rechter, en hij heeft tijdens deze procedure al aan gegeven dat het allemaal eigen schuld is van de melkveehouders.
Voor de rechter dus een schot op open doel.
mores 19 September 2017
voorjaar 2015 heeft van Dam een brief aan de tweede kamer geschreven waar in stond dat een overschrijding van het fosfaatplafond voor de regering niet voorzienbaar was.Hoe moest een veehouder dit dan wel voorzien?
anton 19 September 2017
makkie voor de rechter nederland moet volgens brussel een goed fosfaatplafond indienen om in aanmerking te komen voor derogatie dus rechter verwerp alle argumenten van de boeren deze wisten toen ook al dat het plafond overtreden zou worden.
Abonnee
Ronnie 19 September 2017
Bij overschrijding zouden we mogelijk de derogatie verliezen. Een melkveehouder kon niet voorzien dat we dan een quotumsysteem zouden krijgen. De beleidsbobo's waren op dat moment nog aan het feest vieren ivm de zogenaamde bevrijdingsdag. Nee geen quotum meer, niet meer in lucht investeren, vrije marktwerking, ieder moet voor zijn eigen mestafzet, zorgen meer grondgebondenheid, let op de weidegang.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden