Melkplas helft kleiner

Rusland sjoemelt met zuivelstatistieken

21 September 2017 - Wouter Baan

Rusland produceert zo’n 31 miljoen ton melk in 2017. Dat wijzen de officiële statistieken in Rusland uit. In werkelijkheid is de melkplas echter de helft kleiner. Ook met kaasproductiecijfers wordt gesjoemeld.

Volgens de Russische bond van melkveehouders (RSPMO) produceert Rusland 'slechts' 17 miljoen ton rauwe melk, in plaats van de genoemde 31 miljoen ton. Daarbij twijfelt de bond of de officiële kaasproductiecijfers wel kloppen. Volgens de statistieken was Rusland in 2016 voor 67% zelfvoorzienend in kaas, tegenover 25% in 2015.

Grondstoffen worden vervalst 

Levensmiddelenindustrie schuldig
In de afgelopen 5 jaar is de melkveestapel in Rusland gegroeid, maar 'slechts' met 8% tot 8,2 miljoen koeien. Volgens de bond strookt de Russische melkproductie niet met de productie van Russische zuivelfabricaten.

De bond vermoedt dat de Russische levensmiddelindustrie debet is aan de opgepompte statistieken. Waarschijnlijk wordt de herkomst van grondstoffen vervalst. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden