Inside: Zuivelmarkt

Ruimere melkaanvoer geeft zuivelmarkt een tik

21 September 2017 - Wouter Baan

Over de volle breedte moet de zuivelmarkt inleveren. De oorzaak? Er is meer melk in omloop. Het gevolg? Lagere spotprijzen voor diverse zuivelfabricaten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de spotmarkt voor rauwe melk is de stemming anders dan in de weken ervoor. Er is meer aanbod te bespeuren. Ook deed zich een incident voor in de vorm van een storing bij een zuivelaar. De algehele trend is dat fabrieken de melkaanvoer nog steeds het liefst zelf verwerken, maar de prijzen op spotniveau leveren wel in.

In Nederland noteert rauwe melk €2 lager, namelijk op €41,50 per 100 kilo (bij 4,4% vet geleverd). In Noord-Duitsland ligt de prijs op €40 per 100 kilo melk (bij 3,7% vet geleverd). In het zuiden van Duitsland ligt de prijs €0,50 hoger.

Melkaanvoer loopt op in september 

Ruimere melkaanvoer
De reden van de prijsteruggang komt onder meer door een ruimere melkaanvoer. In de eerste weken van september lag de melkaanvoer in Duitsland ruim 2% voor op vorig jaar. Ook in Frankrijk is, met een plus van 1,4% ten opzichte van 2016, meer melk in omloop. De Nederlandse zuivelverwerkers spreken eveneens van een lichte plus. Daarnaast is er ook meer melk in Oost-Europa en Ierland.

De oorzaak wordt bij het weer gezocht. Het droge en warme septemberweer van 2016 ging dit jaar niet op. De ruimere melkaanvoer volledig toeschrijven aan het weer zou echter naïef zijn. Uiteraard speelt de hoge melkprijs een stimulerende rol. Zo leeft de gedachte in de markt.

Onzekere boterprijs
De reden van de lagere spotprijzen komt deels door de onzekerheid in boter. De prijs van boter heeft moeite om de grens van €7.000 per ton te slechten en er heerst onzekerheid over welke richting de boterprijs gaat kiezen.

Dit heeft ook zijn weerslag om de roomprijs, die deze week een tik krijgt en terugzakt naar €7.850 per ton. De onzekerheid in boter wordt aangewakkerd doordat melkvet uit Oost-Europa in toenemende mate richting het westen wordt getransporteerd. Kopers worden afwachtend van het ruimere aanbod.

€3,65

per kilo

Voor Gouda 45 in Duitsland 

Kaasprijs fractie lager 
Dezelfde strekking is van toepassing op de kaasmarkt. Indicatief voor de veranderde stemming is de Duitse kaasprijs (Gouda 45), die deze week aan de bovenkant (met €0,05) terugzakte tot €3,65 per kilo. Van een drastische stemmingswisseling is geen sprake, maar de ondertoon van de markt voelt, volgens een aantal partijen ,anders aan.

Lange tijd speculeerden verkopende partijen op een oplopende markt, maar het tegengestelde lijkt nu te gebeuren. Het gevolg is dat de onderhandelingspositie van de kopende partijen wat beter wordt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden