Inside: Zuivelmarkt

Meer melk in de VS, niet uit Californië

23 Oktober 2017 - Wouter Baan

Voor de zevende maand op rij ligt de melkaanvoer in de Verenigde Staten (VS) voor op vorig jaar. Ten opzichte van eerdere maanden is het verschil wel kleiner.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkaanvoer in de 23 belangrijkste melkveestaten van de Verenigde Staten noteren over september 7,34 miljoen ton. Dit is een plus van 1,2% ten opzichte van dezelfde maand in 2016. De voorsprong op vorig jaar valt kleiner uit, dan in de voorgaande maanden. In augustus bedroeg het procentuele verschil nog 2,2%.

Meer koeien, hogere melkgift
September was de slotmaand van het derde kwartaal. In het derde kwartaal bedroeg de melkaanvoer 26,7 miljoen ton. Dit is een plus van 1,6% tegenover hetzelfde kwartaal in 2016. De hogere melkaanvoer komt deels door een stijgende melkgift per koe. Die steeg tot 0,925 ton per koe. Daarbij telde de VS in september 8,74 miljoen koeien. Dit zijn er circa 73.000 meer dan vorig jaar.

(Tekst gaat verder onder grafiek)De melkaanvoer in de VS, vergeleken met 2016 en het 5-jarig gemiddelde. 

Californië in de min
Opvallend is dat Californië, de grootste melkveestaat van de VS, geen bijdrage levert aan de hogere melkaanvoer. In september daalde de melkaanvoer daar met 3,4% tot 1,53 miljoen ton melk. Ook New York, de vierde zuivelstaat van de VS, leverde 0,4% in tot zo’n 600.000 ton melk.

Met 10% meer melk tot 477.500 ton is ‘subtopper’ Texas grootgroeier in de VS. De gevolgen van orkaan Harvey, die de staat eind augustus teisterde, lijkt de melkaanvoer niet te beïnvloeden. Naast Texas zijn vooral de kleinere zuivel-staten, zoals Colorado en Kansas, die meer dan 5% plussen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden