Inside: Zuivelmarkt

Handel in fosfaatrechten komt iets tot rust

9 November 2017 - Esther de Snoo

Na een hectische week 44 komt de handel in opties op fosfaatrechten weer enigszins tot rust. Dat is ook terug te zien in de prijs. Waar komt deze op uit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van de opties op fosfaatrechten liep rap op in de week 44, na de uitspraak van het Haagse gerechtshof inzake fosfaat. De 51 melkveehouders die een kort geding hadden aangespannen, moesten zich toch aan de regels houden en koeien afstoten. Dat oordeelde het Haagse gerechtshof dinsdag 31 oktober naar aanleiding van het hoger beroep van de Staat.

Tegen het einde van die vorige week steeg de prijs van de opties op fosfaatrechten van circa €190 naar €220 per recht. De prijs maakte deze sprong, omdat de melkveehouders, die zaten te wachten op de uitspraak van de rechter, zich direct op de markt begaven. Ook de handel kocht volop opties op rechten in om hun voorraad aan te kunnen vullen.

204

euro

per recht is in week 45 de gemiddelde prijs

Kalmer in week 45
In week 45 is de markt kalmer. Dat blijkt uit een rondgang langs 10 handelaren of makelaars verspreid over het land. Deze week is de prijs gedaald naar €200 tot €208 per recht. Makelaars en handelaren melden dat er minder kopers op de markt zijn. Tegelijkertijd neemt het aanbod iets toe. De verwachting is dat het aantal stoppers de komende maanden zal toenemen. Velen wachten nog op de daadwerkelijke invoering van fosfaatrechten per 1 januari 2018. 

De fosfaatrechtenhandel wordt momenteel gekenmerkt als daghandel, gestuurd door emotie, melkprijs en financieringsruimte. De komende weken moet er nog politieke duidelijkheid komen over de afschrijvingsmogelijkheid van de rechten, over het standpunt van de bank en over de financiering en de derogatie. Deze ontwikkelingen kunnen de prijs opnieuw sterk beïnvloeden.

Korting compenseren
Per koe worden 42 tot 44 rechten per koe gerekend, afhankelijk van de productie. Hoe hoger de melkproductie per koe, hoe meer fosfaatrechten er nodig zijn per koe. Fosfaatrechten zijn nodig voor de diercategorieën 100, 101 en 102. Melkveehouders die opties op fosfaatrechten kopen, willen ten minste de generieke korting op hun veestapel met 8,3% korting compenseren. Dat is richtlijn voor veel melkveehouders die nu al investeren in opties op fosfaatrechten. Dat geldt voor naar schatting 40% van de melkveehouders.

Bereidwillig
De melkprijs is dit jaar zeer gunstig, rekeningen van de loonwerker zijn grotendeels betaald en de melkveehouders hebben de uitkering van de betalingsrechten in december ook in het vizier. De melkveehouders die hun melkveestapel weer op peil willen krijgen en voldoende grond onder het bedrijf hebben, zijn bereidwillig om te investeren in de fosfaatopties. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden