Inside: Zuivelmarkt

Melkprijs van 40 euro blijkt niet houdbaar

16 November 2017 - Herma van den Pol

De indicatieve melkprijs slaagt er over de maand oktober niet in om het niveau van €40 te handhaven. Hoewel de prijs een stap omlaag heeft gedaan, is de situatie nog niet zo slecht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De indicatieve melkprijs (af boerderij), samengesteld door het Duitse voedingseconomisch instituut (IFE), zakt over de maand oktober terug naar €0,393 per kilo (bij 4% vet). Het is een min van €0,028 ten opzichte van een maand eerder. Een trendbreuk, want door de daling komt er een einde aan een korte periode van melkprijzen boven de €40 per 100 kilo.

39,30

euro

per 100 kilo

Melkprijs hoog houden
Het ligt niet in de lijn der verwachting dat de melkveehouders de iets lagere prijs terugvinden op de melkrekening. Dit omdat verwerkers de leden proberen te behouden en in het kader daarvan de melkprijs hoog willen houden. Op basis van boter en magere melkpoeder zou er echter een correctie plaats moeten vinden.

Over oktober zakte de waardering voor eiwit terug naar €0,109 per kilo. Het laagste niveau in 1 jaar tijd. Op basis van de termijnmarkt kan dit de onderkant zijn, maar veel hangt af van wat Brussel gaat doen met de magere melkpoeder in interventie. Wordt deze tegen lagere prijzen van de hand gedaan, dan gaat de markt weer een stap omlaag doen.

Boterprijs krabbelt op
De boterprijs zet betere resultaten neer. Daar werd een tijdelijke bodem gevonden en krabbelen de prijzen weer op. De IFE zet de indicatieve prijs voor vet op €0,298 per kilo. Net iets onder het record van september.

Voor de maanden november en december heeft de prijs nog potentie om weer aan te trekken. Dit omdat de prijs van boter weer een stijging laat zien.De boterprijs heeft de bodem gevonden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden