Inside: Zuivelmarkt

Melkveehouderij VS ziet inkomsten afnemen

21 November 2017 - Herma van den Pol

Melkveehouders in de Verenigde Staten (VS) zien hun inkomsten langzaamaan teruglopen. Het vormt een aanwijzing van de richting die de melkproductie gaat nemen. Hoe zit dat?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er zijn 2 belangrijke argumenten om de melkproductie in de VS op de voet te volgen: de VS is een concurrent van de Europese Unie (EU) en de trends daar zijn normaal gesproken een voorbode voor de EU.

De Amerikanen houden de EU ook angstvallig in de gaten, omdat dalende kaasprijzen ervoor kunnen zorgen dat het Amerikaanse product minder interessant wordt. Tegelijkertijd zet de Europese notering voor magere melkpoeder de prijs van Nonfat Dry Milk, de Amerikaanse variant van magere melkpoeder, onder druk. 

Oplopend aanbod van slachtkoeien

Inkomsten vallen tegen
De druk op prijzen is slecht nieuws, helemaal nu de inkomsten in de melkveehouderij al als 'poor' omschreven worden. In de week van 4 november pakte het aantal slachtingen lager uit in de VS. Dit door problemen bij een grote slachter, maar de komende weken houden de specialisten in de zuivelmarkt rekening met een oplopend aanbod. Het toenemende aantal slachtingen wijst op een vertraging in de groei van de Amerikaanse melkplas, waarmee de VS afstevent op een trendbreuk. 

Over oktober laat de groei van de Amerikaanse melkplas nog een versnelling zien. Zo tekenen de 23 belangrijkste melkproducerende staten 7,59 miljoen ton melk op. Over het gehele land komt de teller uit op 8,07 miljoen liter, een plus van 1,4%. De omvang van de veestapel laat een minimale daling zien, maar de productie per koe trekt weer iets aan. Dit terwijl deze nog steeds tot de laagste 3 van 2017 behoort, een signaal dat er weinig bijgevoerd wordt.

De klappen vallen voornamelijk in Californië (-1,5%), New York (-0,1%), Oregon (-2,4%) en Washington (-0,5%). Samen vertegenwoordigen de staten 31% van de Amerikaanse melkplas. De nummer 2 in de melkproductie, Wisconsin, weet nog een groei van 2,3% te behalen.

Record blijft haalbaar
Tot en met oktober komt de melkcollectie in de VS uit op 81,73 miljoen ton melk, een plus van 1,5% ten opzichte van 1 jaar eerder. Op de korte termijn gaat een trendbreuk nog geen effect hebben en daarmee stevent de melkproductie af op een nieuw record. Het betekent echter niet dat melkveehouders, qua inkomsten, ook een record gaan halen. Het tegendeel lijkt waar te zijn.Over de maand oktober neemt de melkaanvoer weer toe.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden