Inside: Zuivelmarkt

Is China het vangnet voor de zuivelprijzen?

21 November 2017 - Herma van den Pol

Voor de vierde maand op rij blijft de vraag naar zuivel vanuit China goed. Zo noteert het land over september weer een hogere invoer. Tegelijkertijd meldt ook Nieuw-Zeeland, in navolging van de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS), meer liters melk. Is de vraag vanuit China voldoende om als vangnet onder de melkprijs te functioneren?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nieuw-Zeeland kende een slechte start van de melkproductie. Een extreem nat voorjaar vertraagde de grasgroei en dat resulteerde in minder liters melk. Zo rond half oktober is het tij gekeerd en kan er een inhaalslag worden gemaakt. Over de maand oktober noteerde de Nieuw-Zeelandse melkaanvoer een plus van 3%, daar waar Fonterra het moest doen met een plus van 2%.

0,3

procent

meer melk over het lopende seizoen

Piekproductie vasthouden
Op 26 oktober piekte de melkproductie op een dagproductie van 82 miljoen liter. Een seizoen eerder was dat nog 80 miljoen liter. Het wordt nog spannend of de Nieuw-Zeelanders de plannen om de piekproductie over een langere periode vast te houden, waar weten te maken. Over het lopende seizoen zet Fonterra een plus neer van 0,3%,  

De extra liters komen terecht op een markt waar Fonterra zijn exportvolumes ziet teruglopen. Het zijn de VS en de EU die plussen neerzetten. In de 12 maanden tot september gaat het in de VS om een plus van 11% en de EU tekent over dezelfde periode een plus op van 5%. Vooral China en Latijns-Amerika trekken aan de zuivel, maar ook Azië mag, met een plus van 9%, niet uitgevlakt worden. Over september vroeg China 34% meer zuivel, wat in volumes een plus van 53.000 ton opleverde.

Kan Global Dairy Trade meer melk aan?
De Global Dairy Trade (GDT) kleurde tijdens de laatste veiling van november rood. Een min van 3,4% zette de gemiddelde prijs op $2.970. Volle melkpoeder ging met 2,7% onderuit tot $2.778, waarbij februari met $2.756 de laagste notering had. Daarmee verwijdert de prijs zich steeds verder van de magische grens van $3.000 per ton. 

Nog slechter is het resultaat van magere melkpoeder. Gemiddeld komt het verlies uit op 6,5%, wat een prijs oplevert van $1.701. Opmerkelijk genoeg was Fonterra met $1.640 nog goedkoper, dan de $1.660 die voor Arla EU neergezet werd. Ook duikt de prijs onder de Nederlandse notering. Nieuwkomer Polish Dairy verkocht geen waren.

Historische cijfers laten zien dat de maand november voor volle melkpoeder een grillige maand is; waarin de prijs alle kanten op kan. December levert doorgaans stabiele tot hogere prijzen. Onder invloed van gunstige handelsvoorwaarden nemen de prijzen voor levering januari en februari meestal weer toe, maar dit seizoen laat de laatste veiling zien dat het nog geen gelopen race is.

$1 = €0,8529Volle melkpoeder daalt 2,7% in waarde 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden