Inside: Zuivelmarkt

Melkveehouder aan de slag met snelle kuil

21 November 2017 - Herma van den Pol

Snelle kuilen en een volle kuilplaat zijn uitdagingen waar melkveehouders mee te maken hebben. Het heeft gevolgen voor de handel in snijmaïs, maar ook heeft het zijn weerslag op bierbostel en de structuurproducten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook de laatste koeien zijn half november volledig op stal komen te staan. Het was direct het einde van het oogstseizoen. Zelfs de oogst van CCM nadert zijn einde en daarmee wordt het 'af landseizoen' afgesloten.

54,50

euro

per ton voor maïs

Snijmaïs stijgt in prijs
Het betekent dat de prijs van snijmaïs, ondanks dat er weinig handel is, een stap omhoog heeft gedaan. Gemiddeld neemt de prijs toe tot €54,50 per ton franco boerderij, een stijging die veroorzaakt wordt doordat er maïs uit de kuil verhandeld wordt. Er moet dan rekening gehouden worden met de kosten van de extra werkzaamheden rondom de kuil. De vraag is beperkt.   

Ook in het gras zijn de werkzaamheden afgelopen. Over ongeveer 2 tot 3 weken komen de eerste analyses beschikbaar. Tot dan blijft de kwaliteit giswerk. Op basis van de geluiden uit het veld kan echter wel gesteld worden dat seizoen 2017 snelle kuilen heeft afgeleverd.

Vraag naar structuurproducten
Het resulteert in meer vraag naar tarwestro en Engels Raaigras. Andere favorieten zijn luzerne- en koolzaadstro. Opvallend rustig is het rondom de gerstestro. Zowel tarwe- als gerstestro beginnen op €125 per ton, om op te lopen naar €145 voor de fijngesneden variant. Voor Engels Raai wordt de prijs neergezet op €120 tot €130 per ton en Roodzwenk doet €147,50 tot €150 per ton. Minder aanbod vanuit Denemarken houdt de prijs hoog.

Wisselende verhalen zijn er ondertussen over de voeraardappelen. Het product is goedkoper dan andere jaren, maar gebrek aan ruimte door een riante voorraad ruwvoer houdt de vraag beperkt. Tegelijkertijd wordt de prijs nog steeds als te hoog ervaren. PotatoNL zet de prijs op €0,75 tot €1,25 per 100 kilo. Meer vraag is er naar bierbostel.

Voeraardappelen nog te duur

Prognose voerprijs
Hoe de voerprijzen zich gaan ontwikkelen, is lastig te zeggen. Zo is er het fosfaatrechtenstelsel wat eraan komt. Vooral een verhoging van de melkproductie lijkt bij de melkveehouders parten te gaan spelen. Zo kan het zijn dat degenen die niet gegroeid zijn, en er misschien niet op rekenen, toch in aantallen vee terug moeten of rechten moeten gaan kopen.

Vanuit de fourage klinken er wat zorgelijke geluiden nu de eerste melkveehouders de berekeningen klaar hebben. Dat er minder bekjes gaan komen lijkt hiermee vast te staan, maar wanneer de krimp plaats gaat vinden nog niet.

* Alle prijzen zijn franco boerderij

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden