Inside: Zuivelmarkt

Melkveehouder zoekt tegenhanger voor suiker

28 November 2017 - Herma van den Pol

Als melkveehouders al voer zoeken, dan is het vooral bedoeld als tegenhanger voor het suiker in de kuil. Suiker is dit seizoen namelijk geen probleem. Toch blijkt er ook nog ietwat vraag naar zetmeel, maar verder is het rustig. Onduidelijk is het ook hoe de veestapel zich gaat ontwikkelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De snelle kuil daagt melkveehouders uit en ook in de laatste week van november zet dit de toon. Het enige product wat relatief goed zijn weg weet te vinden richting de veehouders, blijft de voeraardappel. "Het past goed in het rantsoen", klinkt vanuit meerdere hoeken. Het prijskaartje: €25 tot €30 per ton franco boerderij. PotatoNL noteert €1 tot €1,15 per 100 kilo.

56,25

euro

per ton franco boerderij

Weinig vraag naar snijmaïs
In tegenstelling tot de voeraardappelen loopt de afzet van snippers minder goed. Bij bierbostel is het juist het aanbod wat afremt. Bij snijmaïs is dit het probleem niet, maar laat juist de vraag het afweten; een indicatieprijs is €56,25 per ton franco boerderij. In het kuilgras vindt vrijwel geen handel plaats.

Meer constant is de vraag naar structuurproducten. Het levert echter geen hogere prijzen op. Zowel tarwe- als gerstestro beginnen op €125 per ton en lopen op naar €140 tot €145 per ton voor de fijngesneden variant. Engels Raai houdt vast aan €120 tot €130 per ton franco boerderij en Roodzwenk doet €147,50.

De ruwvoeders zijn behoorlijk prijsvast, maar de grondstoffen voor brok laten een wisselend beeld zien. Zo stijgt gerst in Rotterdam naar €169 per ton en zakt tarwe naar €170. Samen vertegenwoordigen ze ongeveer 30% van de prijs van A-brok. Het maakt A-brok goedkoper, waar ook de zetmeelrijke brok (onder invloed van maïs) licht goedkoper wordt. Toch is de brok wel duurder dan 1 jaar eerder. Dit door de dominante rol van maïs.

Prognose
Op diverse plaatsen wordt er rekening mee gehouden dat er rond januari meer koeien gaan kalveren. Melkveehouders sturen hierop aan, om zo meer inkomsten te behalen. Tegelijkertijd zijn er nog veehouders die in dieraantallen terug moeten. Het is daarom lastig om in te schatten hoeveel bekjes er over blijven. Het ziet er echter niet naar uit dat dit direct voor meer vraag naar voer gaat zorgen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden