Melkprijs niet kapot melken

Duitsers pleiten voor rem op melkproductie

14 December 2017 - Herma van den Pol

Melkveehouders in het noorden van Duitsland vragen om een rem op de melkaanvoer. Dit in een poging om een verlaging van de melkprijs te voorkomen. Recent kondigden verwerkers namelijk aan om de melkprijs de komende tijd te verlagen.

De Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft (Abl), een belangenbehartiger van agrarische ondernemers in Duitsland, pleit voor een rem op de melkaanvoer. Concreet vragen ze de verwerkers om maatregelen te nemen tegen een sterke stijging van de melkproductie. "Dit om de aangekondigde verlaging van de melkprijs te verhinderen."

8

procent

meer melk

Meer melk dan in 2015
In het persbericht geeft de organisatie aan dat de melkaanvoer sinds de zomer weer stijgende is. "In het noorden van Duitsland wordt zelfs het fatale recordvolume van 2015 overschreden. We moeten de rem intrappen anders melken we de relatief goede melkprijs kapot." In Nedersaksen ligt de melkaanvoer 8% hoger en in Noordrijn-Westfalen ligt deze 7% boven het volume van vorig jaar.

In de herfst van 2016 greep de Europese Commissie in door geld te geven voor minder melk. In Duitsland greep het ministerie van Landbouw de maatregel aan om ook aan het begin van 2017 de melkproductie te begrenzen. "Ondertussen is er geen goed instrument gekomen om in te grijpen."

Roep om standstill
Abl wil dat Noord-Duitse verwerkers, en vooral DMK, de extra liters melk gaat afstraffen met een korting. Minder melk mag beloond worden met een bonus. Hiermee stelt de bond voor om een systeem, dat vergelijkbaar is met de standstill van FrieslandCampina over te nemen. "Onze verwerkers moeten het voorbeeld volgen."

Eerder kondigde DMK al aan dat de melkprijs het komende jaar flink gaat dalen. Het houdt ook in dat melkveehouders, die leveren aan DOC Kaas, rekening moeten houden met een verlaging van de melkprijs. "Wat we nu nodig hebben, is een moedige voorloper onder de verwerkers", aldus Abl.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden