Inside: Zuivelmarkt

Kerstvakantie komt op het verkeerde moment

14 December 2017 - Herma van den Pol

De melkaanvoer trekt aan, maar tegelijkertijd is de kerstvakantie in zicht. Een verkeerde combinatie, die de zuivelmarkt geld kost. Een kleine troost is er te vinden in de kaasprijs, maar rondom Brussel trekken donkere melkpoederwolken zich samen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In aanloop naar de kerstvakantie nemen de plussen in de melkaanvoer weer toe. Niet elke verwerker collecteert extra liters, maar plaatselijk is 8% tot 9% wel een feit. Het is niet duidelijk hoe de aanvoer bij de grote groep, die levert aan FrieslandCampina, is. Dit is belangrijk vanwege een mogelijke standstill. Aan de andere kant gelooft de markt er niet in dat het middel echt ingezet gaat worden.

Omvang veestapel Duitsland groeit minder snel

Meer melk?
De komende weken ziet het er niet naar uit dat er minder melk gaat komen. Dit vanwege de minder positieve verhalen over de melkprijs, die misschien wel een stapje terug moet gaan doen. In Nederland worden ondertussen meer koeien geslacht, waar de omvang van de veestapel in Duitsland minder snel toeneemt.

Al deze ontwikkelingen missen hun uitwerking op de markt niet, want er is meer. Zo wordt er in de wandelgangen volop gepraat over Phil Hogan en hetgeen wat Brussel gaat doen met de interventiemaatregel. Het is vrij zeker dat de vastprijsaankopen vervangen worden door een tender. Op korte termijn wordt er echter geen definitief besluit genomen. Dit vanwege de Kerst. Pas daarna gaat het Europees Parlement stemmen over mogelijke besluiten.

Zoals gezegd dient ook de Kerst zich aan en dat maakt een einde aan de kerstaankopen. Het levert fiks lagere prijzen op. Zo gaat room terug naar €4,10 per kilo af werk en komt magere melkconcentraat uit op €700 per ton droge stof af werk.  

Prijs voor rauwe melk keldert
De prijs die hard uitglijdt, is die van rauwe melk. Zo zakt de Nederlandse spotmelk terug naar €18 per 100 kilo, een min van €8,25 per 100 kilo (bij 4,4% vet geleverd). In het noorden van Duitsland komt de melk uit op €17 per 100 kilo (bij 3,7% vet geleverd) en het zuiden noteert €19 per 100 kilo (bij 3,7% vet geleverd).  

2,10

euro

onderkant van kaasprijs

Hoewel de prijzen van rauwe melk een fikse tik krijgen, geldt dit niet voor kaas. Het goede nieuws is dat de prijs daar niet verder daalt en de voorraden als normaal omschreven worden. Gemiddeld komt de Gouda folie uit op €2,10 tot €2,50 per kilo af werk. Degenen die echt moeten kopen, betalen de hogere prijs. In Duitsland lijken de prijzen iets hoger te liggen. Dit is in lijn met de Duitse beurs, die een onderkant van €2,80 per kilo noteert. Echter, de beurs bleek in het verleden vaker te positief te zijn. 

Prognose
Zorgen zijn er over het eerste kwartaal van 2018. Kopers en verkopers van kaas weten elkaar nog niet te vinden. Iedereen lijkt er vrij zeker van dat er meer melk komt, maar er zijn nog een paar kanskaarten. Noem de reactie van melkveehouders op fosfaatrechten, droogte in Nieuw-Zeeland en een standstill. Het wordt erg spannend. Dat de melkprijs omlaag gaat, is echter een feit. Toch zal het eerder met een paar euro zijn, dan met €10.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden