Inside: Zuivelmarkt

Grondstofwaarde melk schiet onderuit

15 December 2017 - Wouter Baan

De grondstofwaarde van rauwe melk is in november flink gekelderd, zo blijkt uit cijfers van het Instituut voor Levensmiddelen (IFE) in het Duitse Kiel. De forse prijsdaling is een gevolg van enkele zuivelcommodities die onder druk staan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op basis van 4% vet en 3,4% eiwit komt de waarde van melk uit op €32,90 per 100 kilo. Dit is een daling van €6,40 ten opzichte van oktober. Ten opzichte van september is bijna €10 van de grondstofwaarde van melk verdampt.

De prijsdaling is een gevolg van de boterprijzen die flink hebben ingeleverd in de afgelopen maanden. Sinds eind september is de boterprijs in Duitsland met €2.475 gedaald tot €4.450 per ton. In Nederland is eenzelfde trend zichtbaar. De kerstproductie heeft niet de verwachte tegenbeweging gegeven.

(Tekst gaat verder onder grafiek)De dalende boterprijs lijkt niet te stoppen. 

Ook melkpoeder een kaas omlaag
Ook magere melkpoeder kabbelt in gestaag tempo naar beneden, terwijl de kaasprijs eveneens onder druk staat. De prijs van Gouda 45 in Duitsland rekende deze zomer nog boven de €3.500, maar daalde vorige week onder de 'psychologische' grens van €3.000 per ton. De verwachting is dat de uitbetalingsprijs naar melkveehouders in de komende maanden gaat reageren op de dalende zuivelmarkt. 

De spotprijzen van rauwe melk reageren doorgaans directer op de bewegingen die de zuivelcommodities maken. Toen boter nog op recordniveaus rekende, werd spotmelk wekenlang verhandeld ruim boven de €43 per 100 kilo. Half december wordt spotmelk in Nederland verhandeld voor 'slechts' €18 per 100 kilo.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden