Inkomensraming WUR

Nimmer zo'n goed jaar voor melkveehouders

18 December 2017 - Wouter Baan

Na 2 magere jaren pakt 2017 wel goed uit voor het gemiddelde inkomen in de Nederlandse melkveehouderij. Door de hoge melkprijs werd nooit eerder zo veel verdiend, blijkt uit cijfers van Wageningen University and Research (WUR).

Per onbetaalde arbeidsjaareenheid (aje) is het gemiddelde inkomen in de melkveehouderij met ruim €50.000 toegenomen tot €68.000, het hoogste niveau in de geschiedenis. Ondanks de goede verdiensten, scoort de melkveehouderij nog altijd onder het gemiddelde inkomen in de Nederlandse land- en tuinbouw (€71.000 per aje). De biologische melkveehouders zagen het gemiddelde inkomen dit jaar juist met €4.000 slinken tot €52.000.

Dankzij goede melkprijs
De gestegen inkomens zijn te danken aan de goede melkprijzen, die sinds de zomer boven de €40 per 100 kilo noteren. Vooral boter en kaas rekenden in 2017 goed. Dit ondanks dat de de melkproductie wereldwijd licht toenam.

Het is onwaarschijnlijk dat 2018 net zo’n jaar goed wordt, gezien diverse zuivelfabricaten (boter en kaas) snel in waarde dalen. Op de langere termijn voorziet de WUR echter goede perspectieven voor de Nederlandse melkveehouderij. Dit omdat de wereldwijde vraag naar zuivel toeneemt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden