Inside: Zuivelmarkt

Sterkste stijging van prijs vrije melk in Nederland

4 Januari 2018 - Herma van den Pol

Op de dagmarkt voor verse zuivel nemen de prijzen in de eerste week van januari toe. De omvang van de plussen voor Nederlandse rauwe melk komen zelfs als een verrassing. Ondertussen komen er vanuit steeds meer hoeken geluiden die erop wijzen dat vooral de eerste helft van 2018 een zware dobber gaat worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De zuivelmarkt ligt er begin januari er relatief rustig bij. Zo zijn er nog partijen op vakantie, maar komt er ook weinig aanbod vanuit de kaasmakers. Het heeft zijn weerslag op de stemming, die iets verbeterd is. Ook krijgen de prijzen, dankzij deze ontwikkelingen, de kans om sneller te herstellen van de traditionele kerstdip.

24,50

euro

spotprijs melk voor week 1

Herstel sneller dan voorzien
In week 1 stijgt de DCA-spotprijs voor rauwe melk naar €24,50 per 100 kilo (bij 4,4% vet geleverd), een plus van €5 ten opzichte van vorige week. Het is een stijging die niet iedereen op de markt voorzien had. Onder druk van de zorgen over de mogelijke stijging van de melkaanvoer was rekening gehouden met een minder snel herstel. 

In Nederland oogt de markt relatief rustig; vraag en aanbod zijn in balans. Dit geldt niet voor Duitsland. Daar wordt meer melk aangeboden. Dat het puzzelen is, blijkt uit berichten waarin vermeld wordt dat Duitse melk in Nederland aangeboden wordt. Zo noteert de Noord-Duitse melk €23 per 100 kilo (bij 3,7% vet geleverd). In het zuiden van Duitsland komt de prijs uit op €24 per 100 kilo geleverd.     

Boter meeste potentie
Opnieuw zijn het boter en room die goed presteren. Zo noteerde ZuivelNL €410 per 100 kilo voor de boter, maar blijkt ook de daghandel ruimte te scheppen voor iets hogere prijzen. Boter krijgt steun van de Global Dairy Trade (GDT), die weer hogere prijzen noteerde. Het levert op de wereldmarkt prijzen op die aardig op elkaar afgestemd zijn en kansen scheppen voor het Europese product.

De roomprijs stijgt in week 1 van €4,10 per kilo naar €4,40 per kilo, een stijging van 7,3% en er is ruimte voor meer. Eind januari maakte het Duitse Aldi weer een nieuwe prijs bekend.

Het probleem met boter is de tegenhanger: eiwit. Magere melkpoeder ondervindt hinder van de interventievoorraad. Op 16 januari wordt er weer 100.000 ton aangeboden. Na de laatste teleurstellende verkopen, is het nog maar de vraag wat er verkocht gaat worden. Tegelijkertijd begint de houdbaarheid van het product mee te spelen. Op de dagmarkt krabbelt magere melkconcentraat weer op naar €900 per ton droge stof af fabriek. Magere melk beweegt rond de €0,05.  

Presteert kaas beter? Vooral de relatief goede melkprijs van A-ware trekt de aandacht. Het blijkt dat merkkazen en producten voor B2B nog aardig presteren. In de folie zijn de problemen groter, maar ook daar heeft de markt een balans weten te vinden. Op de Duitse beurs staat de prijs op €2,70 tot €2,95, op de dagmarkt proberen kopers nog rond de €2 tot zaken te komen, maar verkopers geven geen product meer af. 

Zuivelmarkt heeft voor nu een bodem gevonden

Bodem gevonden?
Voor nu heeft de zuivelmarkt een bodem gevonden. Het nadeel is dat er een periode van mindere vraag aankomt, waar de melkproductie doorgaans juist toeneemt. Blijft de plus in de aanvoer achter op de verwachtingen, dan kan de markt nog een positieve wending gaan nemen.

Komt er echter meer melk, dan wordt het een ander verhaal. De verwerking lijkt niet direct het probleem, maar de vraag is het derde punt op de evenwichtsbalk. Productie, verwerking en vraag moeten in perfecte harmonie zijn om de witte motor op volle toeren te laten draaien. Voer is in Duitsland, Frankrijk, het grootste deel van België en Nederland geen probleem. In verwerking is volop geïnvesteerd, maar nu de vraag nog.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden