Inside: Zuivelmarkt

Grondstofwaarde melk terug naar 30 euro

12 Januari 2018 - Herma van den Pol

Januari brengt weer een stukje herstel in de boterprijzen. Het is echter te laat om nog iets goed te maken voor de maand december.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De boterprijs daalt over januari naar 488 cent per kilo, wat correspondeert met een vetprijs van 21,9 cent per kilo. Daarmee laveert de vetprijs tussen de noteringen van mei en juni. In de periode voor mei 2017 lag de vetwaardering onder de €0,20. In vergelijking tot het einde van 2016 is het nog steeds een plus van 11%.

37

procent

goedkoper werd eiwit

Forse daling van eiwit
Een heel ander verhaal vertelt de waardering voor eiwit. De prijs lag in december 2016 op 15,6 cent per kilo (bij een melkpoederprijs van 198,3 cent per kilo), maar in december 2017 is daar nog maar 9,8 cent van over. Het is een afwaardering van 37%. 

De grondstoffen in melk laten 2 tegengestelde bewegingen zien en dat blijft niet zonder gevolgen voor de waardering van melk. Bij 4% vet noteerde die in december 2016 33,9 cent per kilo, deze zakte in april weg naar 29,8 cent en schoot naar een hoogtepunt van 42,1 cent over september. Echter, deze eindigt het jaar op 30,3 cent per kilo. De volatiele markt levert een nettoresultaat op van min 0,6%. Vooral de daling van november hakte er in.

Bodem in eiwit?
Die tegengestelde beweging laat de termijnmarkt ook over de eerste helft van 2018 zien. Hierbij werden vetprijzen weer vaster, maar ging eiwit iets verder omlaag. Of dit de bodem van melkpoeder wordt, hangt af van de stappen die Brussel gaat zetten. Het gaat dan om de regeling van interventie. Wordt het een tender of niet? En wat gaat er gebeuren met de volumes die al opgeslagen liggen? 

Bekijk de termijnmarkt De melkprijs profiteerde maar gedeeltelijk van de hogere prijzen voor vet.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden