Inside: Zuivelmarkt

Prijs fosfaatrechten neigt te jojoën

24 Januari 2018 - Wouter Baan

Na een paar weken van dalingen, lift de prijs van fosfaatrechten ineens weer op. Waar komt deze wending vandaan, en zet de prijsstijging door?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nu het gros van de melkveehouders de beschikking voor het fosfaatrechtenstelsel binnen heeft, is het rekenen geblazen aan de keukentafels. Het zorgt voor een vraagopleving op de markt, zo laten handelaren weten. De €182 per fosfaatrecht, die vorige week nog op de borden prijkte, is hierdoor verleden tijd. Sinds vorige week vrijdag trok vraag ineens aan, als gevolg van een opdrogend aanbod. Ook in het weekend zijn veel rechten verhandeld.

Begin deze week (maandag en dinsdag) roken de prijzen zelfs voorzichtig aan de psychologische grens €200 per recht. Meerdere handelaren bevestigen zaken te hebben gedaan boven de €195 per recht.

190

euro

noteert de DCA-notering fosfaatrechten in week 4

Vraag is aan het jojoën
Toch is het niet de verwachting dat de markt op korte termijn boven dit niveau uitstijgt. De vraag ging vandaag (24 januari) namelijk weer wat liggen. Actueel worden rechten verhandeld voor prijzen tussen de €188 en €192 per kilo. De DCA-notering fosfaatrechten komt voor week 4 uit op €190 per recht, een stijging van €8 per recht. De handel spitst zich toe in relatief kleine porties fosfaat: grofweg tussen de 200 kilo en 600 kilo fosfaat.

Aangezien het vertrouwen in de melkprijs wat toeneemt, nu de zuivelnoteringen voorzichtig op een bodem zijn gestuit, opteren veel melkveehouders voor het aankopen van fosfaatrechten in plaats van vee af te voeren. Onderliggend blijft er hierdoor veel vraag, maar tegelijkertijd leeft de angst om te veel te betalen. Het resulteert per saldo in een aftastende markt die neigt te jojoën. ​

De beweging van de DCA-notering fosfaatrechten over de afgelopen weken. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden