Inside: Zuivelmarkt

Melkprijs Arla over februari net boven de 30 euro

26 Januari 2018 - Herma van den Pol

Arla maakt bekend over februari de melkprijs verder te verlagen. Het is de tweede verlaging op rij als gevolg van lagere prijzen voor zuivelfabricaten. Hoe de verlaging uitpakt in de Nederlandse melkprijs is nog niet bekend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sinds de prijzen van diverse zuivelfabricaten over 2017 historische hoogtepunten bereikten, zijn ze weer fors omlaag gekomen. Het heeft gevolgen voor de melkprijs. Zo maakte Arla over januari al bekend de basisprijs met €2,50 te verlagen. Over februari daalt de melkprijs nog een keer met een dergelijk bedrag.

Grote prijsdalingen werken door

Tweede daling op rij
De Britse tak van Arla brengt naar buiten de basisprijs met £00,0173 per liter te verlagen. Over januari konden deze veehouders nog terugvallen op een premie uit een noodpot, maar nu krijgen ook zij te maken met een flinke correctie. Zonder rekening te houden met de wisselkoers gaat het om een min van ongeveer €00,0198 cent per liter of €2,00 per 100 kilo melk.

In Nederland daalt de melkprijs van Arla (4,4% vet en 3,47% eiwit) naar €31,06 per 100 kilo. Dit bij een jaarleverantie van 600.000 kilo melk. Het gaat om een daling van €2,58 per 100 kilo. Dit houdt in dat de melkprijs net iets sneller daalt dan de melkprijs in Duitsland en België. In België gaat de grondstofprijs naar €30,40 per 100 liter (bij 42 gram vet en 34 gram eiwit).

Uit de toelichting op de melkprijs wordt duidelijk dat voornamelijk de dalingen in de vetprijzen hun weerslag hebben op de melkprijs. Zo heeft de boterprijs bijna 40% moeten inleveren, waar de kaasprijs met 30% onderuitging. De laatste weken kende de markt een stabilisering van de zuivelprijzen, maar dit is onvoldoende om het effect van de forse een verlaging teniet te doen.

Eiwit minder gedaald
Het enige fabricaat dat enigszins gespaard bleef tijdens de verlagingen, was melkpoeder. "Hoewel ook daar de prijzen daalden, was die daling door de toch al lagere waardering van de fabricaten minder ingrijpend", meldt Arla in een toelichting.

Maandag maakt FrieslandCampina de nieuwe garantieprijs bekend, waarna DMK op woensdag de nieuwe prijs naar buiten brengt. Het kan niet anders of ook deze prijzen gaan dalen, hoewel die dalingen tot nog toe minder ingrijpend waren dan degene die Arla doorvoerde.  

€1 = £ 0,8744 Melkprijs Nederland over Februari net boven de €31 per 100 kilo melk.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden