Inside: Zuivelmarkt

Arla investeert recordbedrag in verwerking

31 Januari 2018 - Herma van den Pol

Arla investeert over 2018 een recordbedrag in de onderneming. In totaal gaat het om €527 miljoen, waarvan 2/3 wordt benut om de verwerking van melk uit te breiden. Ook het onderdeel in Nederland profiteert daarvan. Goed nieuws voor de leden-melkveehouders die op deze manier ook meer ruimte krijgen om te groeien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De investering van €527 miljoen moet eraan gaan bijdragen dat de zuivelcoöperatie zijn doelen voor 2020 gaat halen. Tegelijkertijd benadrukte de topman van Arla (Âke Hantorft) dat de investeringen ook worden gedaan om de groei- en winstkansen van de leden-melkveehouders veilig te stellen.

Consumptie groeit harder dan ooit
Eerder maakte Arla de regio's bekend waarin geïnvesteerd gaat worden, nu worden er ook nog eens 4 hoofddoelen opgesteld. Dit zijn: voldoen aan de groeiende vraag naar zuivel, gezonde en natuurlijke producten in de markt zetten die bij de levensstijl van de consument past, koploper worden in wei en een duurzame voedselproductie opzetten die rekening houdt met de planeet.

Voor melkveehouders is het vooral goed nieuws dat de vraag naar zuivel groeit. "De wereldwijde melkproductie schommelt, maar de consumptie groeit harder dan ooit", meldt Arla. Wel wordt door de investeringen duidelijk dat de productie en de vraag niet in dezelfde regio's liggen. Zo heeft Arla het doel om de verkopen buiten Europa aan te jagen. Hier worden het Midden-Oosten, Noord-Afrika, China, Zuidoost-Azië, Sub-Sahara en de Verenigde Staten (VS) genoemd.

Consumptie en vraag ver uit elkaar

De vraag groeit buiten de Europese Unie (EU), maar de melk moet wel uit de EU komen. Zo investeert Arla 2/3 van de grote som geld in het uitbreiden van de verwerking in Denemarken (€266 miljoen), Engeland (€82 miljoen), Zweden (€78 miljoen) en Duitsland (€65 miljoen). Nog eens €36 miljoen wordt verdeeld over verwerkingslocaties in andere landen. 

Onder de overige landen valt Nederland. Zo maakt Arla Foods Nederland bekend dat er €5,6 miljoen geïnvesteerd gaat worden in Nijkerk. Dit geld gaat naar 'additionele productiecapaciteit en technologie'. Bas Padberg, management directeur van Arla Foods Nederland, geeft aan dat de investeringen het mogelijk maken om beter in te spelen op de vraag. "Andersom zal er ook meer vraag ontstaan naar de producten die wij in Nijkerk maken."

Welke investeringen vallen op?
De investeringen die de verwerker zelf uitlicht, zijn die in Engeland en Duitsland. Zo wordt in Engeland de productgroep lactosevrij, na het succes in Scandinavië, gelanceerd. Om dat te doen wordt de verwerking in Aylesbury aangepast. In Duitsland wordt het productpakket niet gewijzigd, maar wordt er geïnvesteerd in een nieuwe droogtoren in Pronsfeld (€10 miljoen in 2018 en €180 miljoen in de daaropvolgende jaren). 

Het is goed nieuws dat Arla investeert in de verwerking van melk. Vooral tijdens de voorjaarsmaanden leveren de extra liters melk hoofdbrekens op. Dit omdat de verwerking dan amper voldoende ruimte biedt om alle liters te kunnen verwerken. Schuiven met melk richting producten met de hoogste marge is dan niet meer mogelijk. Doordat er nu extra verwerking bijkomt, kan dat weer wat lucht geven in het voorjaar en lagere prijzen helpen voorkomen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden