Inside: Zuivelmarkt

Prijzen exportvaarzen en slachtkoeien blijven staan

1 Februari 2018 - Herma van den Pol

Het aanbod van slachtkoeien begint langzaamaan toe te nemen. Het laat de prijs nog ongemoeid, welke zich weet te handhaven op een relatief hoog niveau. De export laat een grilliger beeld zien en dat vertaalt zich in de prijszetting. Ook het fosfaatrechtenstelsel werkt door in de markt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In week 2 gingen er weer 15.022 runderen richting de slacht, zo blijkt uit gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Richting week 5 tekent zich een stijging af, zo kan opgemaakt worden uit geluiden in de markt. Vooral de datum 15 januari is hierbij van belang. Dit was de laatste datum waarop melkveehouders de beschikking over de fosfaatrechten ontvingen, waarmee het startschot voor het opmaken van de balans werd gegeven.

Prijzen op een goed niveau

Het koeienaanbod wordt als iets groter omschreven, maar dit deert de prijzen niet. Die blijven namelijk goed staan en worden dan ook als stabiel (voor de tijd van het jaar zelfs goed) omschreven. Zo noteerde Vee en Logistiek Nederland sinds week 49 stabiel. Wat een prijs inhoudt van €3,95 tot €4,70 per kilo voor de hoogste kwaliteit en een prijs van €2,35 tot €2,70 per kilo voor de laagste kwaliteit. Worstkoeien gingen in week 2 in prijs omhoog naar €1,60 tot €2,15 per kilo voor de tweede kwaliteit en €2,10 tot €2,40 per kilo voor de eerste kwaliteit.

Vraag naar koeien grillig
Het aanbod en de vraag naar slachtkoeien kennen een goede balans. Dit gaat niet helemaal op voor de handel in exportvaarzen. Zo wordt bijvoorbeeld de handel op Engeland als moeizaam omschreven, als gevolg van een dure pond. Ook zijn de prijzen in Nederland aan de hoge kant, in vergelijking tot de prijzen die op de Engelse veilingen gemaakt worden.

Vraag komt hoofdzakelijk uit Oost-Duitsland en Polen, maar ook in Nederland zoeken melkveehouders nog naar goed vee. Het aanbod loopt echter niet over. Mondjesmaat is er een melkveehouder die er mee stopt, waardoor een compleet koppel verkocht kan worden. Echter, vaker gaat het om een enkeling. Wordt een heel koppel verkocht, dan kan de prijs oplopen naar €1.350 per stuk voor melkgevende dieren. Meer gangbaar is een prijs rond de €1.200 per stuk voor melkgevende dieren. Drachtige vaarzen doen €1.000 tot €1.100 per stuk.

Exporteurs geven aan dat ook het grillige aanbod van 2017 zijn weerslag heeft. Zo zijn er klanten die uit moesten wijken naar andere aanbieders. Nu er weer wat meer aanbod is, komen die klanten niet meer terug. In zijn algemeenheid ligt de exportmarkt er rustig bij. Wel wordt gesproken van veel jongvee wat naar Duitsland verplaatst wordt, maar dit gebeurt niet via de handel.

Stoppende melkveehouders
De verwachting is dat het koeienaanbod gaat toenemen. Dit als gevolg van stoppende melkveehouders, maar ook vanwege melkveehouders die moeten voldoen aan het stelsel van fosfaatrechten. Een omschakeling van melkvee naar vleesvee en weiders in de komende maanden wordt ook niet uitgesloten. Dit omdat dan voor weiders en vleesvee geen rechten nodig zijn.

Klik op de tabel hieronder om het gehele overzicht te zien.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden