43% zou frauderen

Twijfels over omvang van rundveefraude

2 Februari 2018 - Esther de Snoo - 24 reacties

In de melkveehouderijsector heerst sterke twijfel over de omvang van de rundveefraude, zoals die gecommuniceerd is vanuit de verschillende instanties.

Mede-auteur is Herma van den Pol

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) verdenken 7.700 melkveehouders ervan te hebben gesjoemeld met de registratie van rundvee. Dat is bijna 43% van het totale aantal melkveehouders in Nederland.

Deze bedrijven worden sinds medio januari onderzocht en gemonitord door de NVWA en RVO.nl. Aan de omvang van de fraude wordt echter sterk getwijfeld door de belangenbehartigers, verschillende zuivelaars en Rabobank.

Wij willen met open vizier naar de minister

Melden bij organisatie
Bij LTO Nederland heeft 1 melkveehouder zich inmiddels gemeld bij het Vertrouwensloket. Ook bij actiegroep 'Innovatief uit de knel' heeft 1 melkveehouders zich gemeld, waarbij de veeregistratie niet op orde is. Henk Antonissen is woordvoerder namens Innovatief uit de knel: "Wij willen met open vizier naar de minister. Bij onze leden is de druk hoog, dus hebben we direct een vertrouwenscommissie ingesteld voor degenen die spijt hebben. Op basis daarvan heeft 1 melkveehouder zich gemeld."

Behalve deze 2 melkveehouders, laten diverse voormannen uit de sector weten geen enkel signaal te hebben ontvangen van grootschalige fraude. Wil Meulenbroeks, vakgroepvoorzitter van LTO Melkveehouderij: "Ik ontken niet dat er fraude is gepleegd en wil benadrukken dat elk vorm van fraude onacceptabel is. Echter, de omvang die de overheid communiceert, komt mij niet bekend voor. Ik heb nooit signalen opgevangen. Als het om zo'n grote groep zou gaan, dan hadden we daar binnen LTO toch een keer lucht van moeten krijgen."

Ook Harm Wiegersma, voorman van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) zei in eerder in een interview van Boerenbusiness nooit signalen van de fraude te hebben ontvangen. Eenzelfde reactie gaven diverse zuivelondernemingen en sectorspecialist Marijn Dekkers (Rabobank).

Tegelijkertijd een kalf
Uit een rondgang langs verschillende veehandelaren (verspreidt over het land) blijkt dat 5 van hen wisten dat er melkveehouders waren die sjoemelden met de registratie van vee. Zij hoorden in het najaar van 2017 dat er melkveehouders waren die kalveren op het bedrijf verwisselden.

Hoe ging dat in zijn werk? Wanneer een vaars en een melkkoe tegelijkertijd een kalf kregen, werd het kalf van de vaars geregistreerd als tweede kalf van de melkkoe. De koe kreeg op papier dus een tweeling en de vaars geen. Hierdoor telde de vaars op papier mee als een halve GVE (grootvee-eenheid) in plaats van een hele GVE in de fosfaatreductieregeling.

Een tweede manier waarop mogelijk fraude is gepleegd

Een ander voordeel van deze contractie was dat de vaars gewoon gemolken kon worden. Die extra liters betaalden goed uit, vanwege de hoge melkprijs.

Vaarzen uit Duitsland
Er is nog een andere manier waarop er mogelijk fraude is gepleegd. Dat is namelijk met de vaarzen ingevoerd vanuit Duitsland. Hier is het de registratie die fraude in de hand werkt. Zo vindt de registratie plaats op basis van de geboortedatum en de levensduur. Daarbij hoeft geen kalfdatum ingevuld te worden. Die moet gemeld worden bij RVO.nl en wordt daarna doorgegeven aan het Identificatie en Registratiesysteem (I&R).

Uit navraag bij veehandelaren blijkt dat de vaarzen die in Duitsland gekalfd hadden, bij Nederlandse melkveehouders de boeken ingingen als jongvee. Van 1 melkveehouder is zelfs bekend dat hij 150 afgekalfde vaarzen invoerde, met het doel ze 1 jaar te melken en dan (nogmaals) te laten kalven.

Los van deze melkveehouder is het nog maar de vraag of de melkveehouders die gebruik maakten van deze maas in het registratiesysteem, nalatigheid kan worden verweten. De kalfdatum hoeft immers niet vermeld te worden. 

Niet bemonsterd
De vraag is wel hoe deze melkveehouders dit hebben geregeld met de melkbemonstering. De melk van de vaarzen die niet geregistreerd stonden als melkkoe, kunnen niet bemonsterd worden. Wil Meulenbroeks: "Dat is mij ook een raadsel. Ten minste 80% van de melkveehouders laat de melk bemonsteren. Daarom heb ik ook niet de indruk dat de omvang zo groot kan zijn als de overheid meldt."

Lang niet zo'n grote toename als het ministerie meldt

Andere cijfers
Het ministerie van LNV spreekt over 7.700 melkveehouders die mogelijk gefraudeerd zouden hebben met de registratie van rundvee, gebaseerd op de I&R-registratie van RVO.nl en NVWA. Deze registratie loopt via de CRV.

Meulenbroeks: "Uit de CRV-registratie over de periode 1987 tot en met 2017 blijkt dat er wel een toename te zien is van het aantal meerlingen in 2017, maar lang niet zo'n grote toename het ministerie communiceert. Dat verschil is opvallend en hebben we ook doorgegeven aan het ministerie. Sowieso was vanuit de CRV-registratie op te maken dat het aantal meerlingen per jaar fluctueert. Voer is bijvoorbeeld een belangrijke factor in de vruchtbaarheid van koeien. Melkveehouders hebben het afgelopen jaar keihard gevoerd vanwege de hoge melkprijs." 

Plus in melkaanvoer
Een andere reden om te twijfelen aan de omvang, die gecommuniceerd wordt, is de melkaanvoer van 2017. Als er daadwerkelijk zoveel melkveehouders vaarzen zijn gaan melken zonder het te melden, dan was de plus in de melkaanvoer veel hoger geweest dan het afgelopen jaar het geval was.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)Als het om deze schaal gaat, dan had de plus in de melkaanvoer hoger moeten zijn.

Afgelopen week gaf minister Carola Schouten (LNV) een tussenstand van het onderzoek. In de Tweede Kamer gaf zij, in antwoord op vragen van Helma Lodders (VVD), aan om komende week met nieuwe, concretere informatie te komen. CRV mag sinds de bekendmaking van de fraude (23 januari) geen commentaar geven over de mogelijke rundveefraude. 

Ook RVO.nl en de NVWA laten weten lopende het onderzoek geen mededelingen te doen. Het ministerie wil ook niet ingaan op het mogelijke verschil in cijfers tussen de CRV en de I&R-registratie. De NVWA heeft aangegeven 1 maand nodig te hebben voor het onderzoek. De komende weken zal duidelijk moeten worden hoe groot de omvang van de fraude daadwerkelijk is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
24 reacties
Abonnee
betweter 2 Februari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877420/twijfels-over-omvang-van-rundveefraude][/url]
zo die engerts van NRC hebben het voor elkaar.
alle veeboeren zijn slecht en dadelijk gaat het over 1% fraude
weg met die krant, kunnen ze dat niet verbieden
Jeroen 2 Februari 2018
Ja ja speel met zn allen de onnozele onschuld maar we weten als boeren drommels goed dat er iets helemaal fout zit.
We gaan toch niet net doen of er niets aan de hand is. Er is de afgelopen jaren wat afgesjoemeld .
Dirk 2 Februari 2018
Laat men eerst het onderzoek afwachten , en alle onbewuste fouten niet meerekenen ik denk dat er meer belasting onduikers zijn dan boeren die het i&r systeem misbruikt hebben
Abonnee
Kjol 2 Februari 2018
Ben geen veeboer, maar jullie worden gepiepeld waar je bij staat. Ik zou m'n rug maar recht houden, wie is er nu gek dan, buiten de sector zijn er bar weinig vrienden.
Groko 2 Februari 2018
Hee Jeroen, verklaar je nader want ik heb wat gemist. Als je er zo van overtuigd bent wil je dat dan ook even delen. Ik ken ze niet ..... en durf toch wel te zeggen dat ik aardig wat geintjes en mvh ken
boerke 2 Februari 2018
Heb meer het vermoeden dat dit verhaal over "fraude' opgeklopt wordt om hun eigen in te dekken mocht mogelijk de derogatie worden verloren...deze wordt ook maar als maar uitgesteld en nu kunnen ze subiet met de vinger na ons wijzen met tis jullie eigen schuld! Anders krijgen zij de lading shit over hun heen en staan hun baantjes op de tocht van onze ministeries en 'zogenaamde belangenbehartigers
Henk 3 Februari 2018
weet niet wat ze allemaal onder fraude verstaan, iedere boer heeft wel eens een kalf wat te laat afgemeld is.... telt dat als fraude ? Van de week bedrijfsinspectie gehad ....die vertelde dat een boer in juli al met de vaarzen aan het rommelen was, zal best wat aan de hand zijn maar 45% lijkt me overdreven.
Kjol 3 Februari 2018
Ik heb een donkerbruin vermoeden dat er een politiek spelletje gespeeld wordt. Er is een minister die kans zag om zich sterk te profileren door deze fraude flink op te blazen. Bedenk goed wie welk belang heeft in deze kwestie, Calon is momenteel wel erg stil trouwens.
Bob 3 Februari 2018
Ik denk dat de NVWA en het ministerie een schop onder hun reet nodig hebben, ze moeten het eerst zeker weten voor dat ze de mond los trekken.
Stelletje amateurs zijn het, net als met de fipronil zaak, het wordt tijd dat ed koppen rollen bij de NVWA
Abonnee
Dirk 3 Februari 2018
Dirk van hierboven.
wil je aub met een andere naam reageren.
Qua integriteit zit ik nl wat anders mekaar dan jij, oa. belasting ontduiken kan evenmin, net zoals I&R fraude. Gewoon goed aanpakken, zonder mededogen. We moeten in dit land de regels gewoon goed na leven met z'n allen. En dat geldt ook voor boeren, geen excuus. Ik sta ook faliekant achter keiharde handhaving.

Aangezien ik mijn naam vermoedelijk al even langer meedraag dan jij [kan bijna niet anders gezien het niveau van jouw reaktie], wens ik hem niet meer te veranderen.
rinus van wezel 3 Februari 2018
Bekijk en beluister het praatje van Merijntje:

https://youtu.be/NwAa0VunDcY

Merijntje zag dat minister van Landbouw Carola Schouten boos was en haar tanden liet zien. De melkveehouders die zelf kalver tweelingen hebben gecreëerd krijgen straf en dat zal niet mals zijn voegt ze er aan toe.

Merijntje neemt het de minister wel kwalijk dat ze de affaire zo aan de grote klok heeft gehangen en daarmee de melkveesector grote negatieve PR heeft bezorgd. Was het nou werkelijk nodig geweest om zo hoog van de toren te blazen en burgers en buitenlui te laten weten wat er was gebeurd?

Dit was een staaltje van vuile was buiten hangen en in tegenstelling tot het credo van goede PR “be good and tell “ nu verworden tot “Be bad and tell it”
Bik 3 Februari 2018
Beginnen de eerste barstjes zich te vertonen in de aantijgingen die Carola Schouten met veel tromgeroffel naar buiten bracht? Eindelijk is er een begin van durf van de kant van bestuurders vraagtekens te zetten bij bepaalde beweringen, dat had wel eerder gemogen.
Mevrouw de minister, neem eerst die maand de tijd om misstanden bloot te leggen alvorens de gehele melkveesector op voorhand te kijk te zetten met uw insinuerende kreet " mogelijk fraude bij 7700 melkveebedrijven". Was u vooral uit op veel media-aandacht? Dat is dan goed gelukt over de rug van vele goedwillende melkveehouders.
Abonnee
betweter 3 Februari 2018
ze krijgt zelf ook een tweeling.

is dat wel zo?
Abonnee
Dirk 3 Februari 2018
Nee, jongens en meisjes.
Aan slap geouwehoer en die mantel der liefde hebben we niks.
Daar zijn "al die goedwillende boeren" niet mee geholpen.
Want we zitten toch in een samenleving met alleen maar "goed willende boeren"?
Mark Rutte zei, dat de minister van landbouw er niet zit namens de boeren, maar o.a voor de boeren. Dus ze handelt geheel correct en niks anders.
En als al het I&R gesjacher, waar ik dagelijks over lees [ook vanmorgen nog]goed uitgerechercheerd wordt, zal de uitkomst daarvan uw haren nog ten berge doen rijzen. De inschatting van de omvang van het probleem die ze hebben gemaakt zou zo maar eens kunnen kloppen.
Waarom zou daar geheimzinnig over gedaan moeten worden?
Ton Westgeest 3 Februari 2018
Ik doe er niet aan mee en ik zou niemand weten die het doet. Cowboys zijn er altijd, ook al voor het eind van het quotum, toen alles nog moest gebeuren. Ik houd het erop dat er eerst harde bewijzen moeten komen anders zijn we gewoon weer voor de zoveelste keer gepiepeld.
Ik hoop dat Carola met harde bewijzen komt anders ben ik geen fan meer van haar.
Het geeft wel te denken dat mensen/boeren die steeds over fraude schrijven, dat die er meer van weten.....
danny 3 Februari 2018
Ik heb gehoord van nog geen 30 in totaal....(.Van iemand van lto..)
jos verstraten 3 Februari 2018
waarom moet boerenbusiness nu zelf nepnieuws maken door het percentage van 43% te noemen als bedrijven waar mogelijk gesjoemeld zou zijn? Het getal van 7700 is niet meer dan het aantal bedrijven waar meer dan 5% tweelinggeboorten hebben plaatsgevonden in 2017 op een totaal van 32000 bedrijven waar kalveren worden geboren.
LNV geeft zelf aan dat de uitslag van de 'steekproef' niet geëxtrapoleerd mag worden naar de sector, en vervolgens doet Boerenbusiness het wel! Idioot.
Zo ging het ook ooit met de mestfraude. Niemand wist hoe groot die was tot een cumela directeur ooit tijdens een lezing zei dat het wel 35% kan zijn in zuid oost nederland en voila, het getal blijft je achtervolgen.
Piet 3 Februari 2018
Het word geweldig opgeblazen wat heb je er aan .
Als je de overheden in Nederland en Brussel niet te vergeten eens onder de loep neemt wat zal je dan allemaal vinden.
Maar daar mag je niet over spreken dan word je gestraft
Je kan altijd nog uien zaaien moet meer gezaaid worden word gezegd de prijs wil nu al niet, wie word daar weer beter van niet de boer, het zijn allemaal spelletjes
Marc 3 Februari 2018
De NVWA moet eens flink onder de loep worden genomen. Het is mij allemaal te toevallig dat uitgerekend op de dag dat bekend werd dat de fosfaatreductiedoelstelling gehaald zijn dit naar buiten wordt gebracht. Begrijp me niet verkeerd: fraudeurs moeten bestraft. Maar tot nu toe zijn er een 45 bedrijven geblokkeerd van de 95 onderzochte met het grootste percentage meerlingen (>10%). Er zijn dus 50 bedrijven uit deze groep waar de administratie gewoon klopt!
Minister Schouten wordt voor het karretje van de NVWA gespannen. Zij krijgt cijfers onder ogen van mogelijk 7700 frauderende bedrijven. Zij moet daar wat mee.
geert 3 Februari 2018
De melkveehouderij wordt weer weggezet als een criminele organisatie.dus bestuurders en overheid ,ga vooral veel regels bedenken om de boeren nog verder in het nauw te drijven ,want dan is de kans weer groter om de boeren op overtredingen te pakken. Dan weer grote stukken in de media om de boeren aan de schandpaal te nagelen,,Nederland op z,n best. Hallo waar zijn jullie mee bezig ?
Dirk 4 Februari 2018
Het opstappen van Schouten en Calon is nabij.
eric 4 Februari 2018
cc Dirk laten we vooral die laatste hopen want wat die zegt helpt de boer niet maar maakt het alleen maar erger
bella 5 Februari 2018
lto kan hem beter vandaag nog kwijt zijn met zijn blunders maar daar stond hij bij de blauwe stad(20mln foetsie) ook al om bekend. Onbegrijpelijk dat zo'n mislukkeling bij de Lto aan de slag kon.
Ruud68 7 Februari 2018
Ik heb eens even Gegoogled met Blauwe Stad, Aedes en Calon. Nu dan heeft deze Marc Calon maar een slechte reputatie achter zich gelaten in het Groningse. En door zo'n schreeuwer die zelf miljoenen provinciegeld over de kling heeft gejaagd moet 's avonds via de media de Nederlands melkveehouder voor fraudeur worden uitgemaakt. Niemand is schuldig als er geen bewijs is. Over royeren gesproken, schrap deze man als eerste bij de LTO.
Cornelis 11 Februari 2018
Dat er melkveehouders geweest zijn die de regels niet goed hebben toegepast zal jammer genoeg waar zijn. Maar als het op 7700 bedrijven niet klopt dan moet je ook te raden gaan of de regels en de systemen wel kloppen.
Er zijn fan vast ook fouten bij het RVO gemaakt en bij CRV. Nu merk je ook dat RVO niet goed bereikbaar is en ook op veel vragen geen antwoord kunnen geven. Beetje vreemd dat er dan op deze wijze gehandeld wordt.
Maak je bewust fouten is er sprake van fraude dan hoort daar een boete bij. Maar als het systeem niet werkt dan hoort daar excuses bij van RVO en niet een blokkering en het betichten van fraude als er zelf een potje van maken.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden