Inside: Zuivelmarkt

Wat remt de melkprijs van Arla?

28 Februari 2018 - Wouter Baan

De melkprijs van Arla (Nederland) gaat in maart voor de derde maand op rij omlaag. Waarom zijn de aantrekkende boterprijs en de stabiliserende kaasprijs niet voldoende om de melkprijs te stabiliseren?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nadat vorige week bekend werd dat basisprijs van Arla met £2,16 cent is verlaagd tot £27,11 cent per liter, drukt dit ook de melkprijs in Nederland. Zo daalt de vetprijs met €0,30 tot €3,72 per kilo, terwijl eiwit €0,31 inlevert tot €4,11 per kilo. Bij een jaarleverantie van 600.000 kilo melk resulteert dit in een kale melkprijs van €29,22 per 100 kilo, een daling van €2,40 ten opzichte van februari.

Eiwit historisch slecht
Bij Arla kunnen, bovenop de kale melkprijs, enkele (kwaliteits-)premies verdiend worden. Dit betekent dat de melkprijs in de praktijk boven de €30 per 100 kilo kan uitkomen. De dalende melkprijs wijt Arla aan de prijs van de zuivelfabricaten, die momenteel minder gunstig rekenen. Met name eiwit drukt de melkprijs. Zo noteert de prijs van magere melkpoeder op een historisch dieptepunt (zie grafiek) en is er volgens Arla weinig zicht op herstel.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De prijs van magere melkpoeder (Zuivel-NL) noteert ver onder het historische gemiddelde. 

Ondertussen trekt de kaasprijs weer voorzichtig aan, terwijl ook de boterprijs omhoog kijkt. Echter, in de bank genomen rekent de totale prijs van vet en eiwit samen lager dan vorig jaar rond dit tijdstip. Gezien de prijsdruk in het eiwitsegment, moet de melkprijs het dit jaar opnieuw van de verwaarding van boter en kaas hebben. 

Biologisch: stabiel doch onzeker
De biologische melkprijs heeft minder last van de schommelende zuivelfabricaten, al zijn de vooruitzichten wel wat onzeker. Bij een jaarleverantie van 600.000 kilo melk komt de biologische melkprijs uit op €45,65 per 100 kilo.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden