Inside: Zuivelmarkt

Melkprijs in maart op de proef gesteld

8 Maart 2018 - Herma van den Pol

De boterprijzen in zowel de Europese Unie (EU) als in Nieuw-Zeeland hebben in de eerste week van maart een stapje terug moeten doen. Gaat het om een trend, of is het een kortstondige terugval na de plussen van de afgelopen maanden? En wat doet dit met de melkprijs?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het winterweer leverde in week 9 hogere prijzen op de spotmarkt voor rauwe melk. Een spelbreker was room, die juist een lagere prijs noteerde. Deze week noteert room €5,35 per kilo af werk. In vergelijking tot de week daarvoor is het een daling van €0,30 per kilo af werk.

Piek in melkaanvoer nadert
Op de termijnmarkt voor boter is de maand februari van het bord verdwenen. De prijs voor maart begint weer met een 4. Toch is het nog steeds een positief verschil van 17%, vergeleken met de maand januari. Dit terwijl de piek van de melkaanvoer nog maar zo’n 7 weken verwijderd is, een ongewone ontwikkeling.

50

procent

meer boter ging over januari naar China

Voor boter noteert Nederland in week 10 nog altijd €480 per 100 kilo. Dit ondanks een daling van €5 per 100 kilo. In Duitsland zakte de prijs naar €4,80 à €5 per kilo. De stemming is afwachtend, maar dat neemt niet weg dat de boterprijs in Duitsland het nieuws alweer haalde. Er wordt namelijk beweerd dat deze duur is.

Met Pasen in zicht, is het nog niet zeker dat deze prijsdaling doorzet. Hoewel een week 10 met een lagere roomnotering niet hoopgevend is, zien de Duitsers wel degelijk meer vraag. Er zijn nog andere factoren van belang, zoals de wereldwijd groeiende vraag. Vooral de fors hogere invoer door China over januari (+50% ten opzichte van 2017) steunt dit. 

Basis in de markt gelegd
De boterprijzen zakken wat weg, maar de prijzen hebben wel een goede basis gelegd voor de piek in de melkaanvoer. Die wordt doorgaans namelijk rond week 17 bereikt. Kaas heeft het stokje overgenomen en stijgt in Duitsland naar €2,55 tot €2,75 per kilo. In de folie voor Gouda en Edam wordt in Duitsland een prijs van €3 per kilo genoemd.

Afgaande op de ruimte die de verwerkers hebben om kaas te maken, bestaan er in Duitsland weinig zorgen voor de komende maand. In Nederland wordt eveneens gesproken van een levendige handel en gezonde voorraden. In natuurkaas was echter nog geen ruimte voor een hogere prijs. Als gevolg van de ontwikkelingen in kaas en boter, kan ook de prijs van volle melkpoeder zich handhaven.

Ondanks de huidige positieve markt wordt de maand maart toch gezien als een belangrijk ijkpunt. Blijven de voorraden binnen de perken, dan kan de markt een gezonde ondertoon handhaven. Nemen de voorraden toe, dan slaat de balans de andere kant op en is een verdere afwaardering van de melkprijs niet te voorkomen.

Magere melkpoeder is lastig
De markt in magere melkpoeder blijft lastiger. Zo onthulde de Global Dairy Trade opnieuw een groeiend gat tussen prijzen in de EU en in Nieuw-Zeeland. In de laatste veiling was Arla ongeveer $300 per ton goedkoper, maar toch vindt het Nieuw-Zeelandse product (veel duurder) nog steeds zijn weg op de markt.

Groeiend gat tussen de prijzen in de EU en Nieuw-Zeeland

Daarnaast werd er magere melkpoeder uit interventie verkocht voor prijzen tussen de €110 en €127,05 per 100 kilo. De Duitsers geven aan dat het de prijzen op de dagmarkt niet hindert. Echter, een punt van zorg blijven de volumes die in de laatste tenders verkocht werden. Dit geeft namelijk aan dat het lang gaat duren, voordat de voorraden verdwenen zijn. Magere melkconcentraat is hier een afspiegeling van. De prijs daalt naar €730 per ton droge stof af fabriek (Nederland en Duitsland). In Frankrijk ligt de prijs iets lager.

De markt voor rauwe melk blijft een weerkaatsing van de onzekere markt. Zo steeg de prijs voor spotmelk in week 9 naar €28,50 per 100 kilo melk geleverd (bij 4,4% vet geleverd voor KKM-melk). De prijs komt in week 10 uit op €28,25 per 100 kilo. In het noorden van Duitsland stijgt de prijs door naar €28,25 per 100 kilo, tegen een prijs van €27,50 per 100 kilo in het zuiden van Duitsland (bij 3,7% vet geleverd).

Prognose
Onder invloed van de wereldwijd groeiende vraag en de sterke stijging van de boterprijzen, kent de melkprijs een betere bodem dan in januari. Echter, nog altijd heeft de markt te maken met zicht op extra liters melk. Daarnaast heeft de markt te maken met een aantal politieke spanningen, waardoor gesteld mag worden dat de markt opnieuw op de proef wordt gesteld. De markt kan onder streep nog steeds alle kanten op en daarmee is de trend nog niet bepaald.Zowel in Nederland als op de Global Dairy Trade (GDT) daalden de prijzen van boter.

FrieslandCampina volgt de trend in de boterprijs.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden