Inside: Voermarkt

Stromarkt klampt zich aan laatste strohalmen vast

13 Maart 2018 - Herma van den Pol

Het wordt elke week spannender in de strohandel. De prijzen die half maart opduiken, naderen een punt dat bijna niemand voorzien had. Wat zijn de laatste strohalmen voor de stromarkt? Er is tevens meer actie te zien in de bijproducten en het kuilgras.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkelingen in stro domineren de voerhandel opnieuw. Zowel in Nederland als in Duitsland en Engeland overtreft de vraag het aanbod. Veehouders geven nog steeds de voorkeur aan tarwestro, maar dit kan niet voorkomen dat ook de prijzen voor gerstestro oplopen.

Medio maart neemt de prijs van tarwestro toe, om zodoende uit te komen op €140 tot €150 per ton franco boerderij. Dit is echter niet het hoogste punt, want dat ligt op €160 per ton franco boerderij. In Nederland is nog wel wat stro beschikbaar, maar dan moet gedacht worden aan een prijs van €125 tot €130 per ton af boerderij. 

150

euro

per ton wordt betaald voor tarwestro

Uitwijken naar Spanje
In Frankrijk wordt het aanbod schaarser, waardoor steeds vaker uitgeweken moet worden naar Spanje. Tegelijkertijd krijgt de handel te maken met een veehouder die afgeschrikt wordt door de hogere prijzen; toch is er niet veel keus. Wie tot de nieuwe oogst voorzien wil worden van stro, moet hogere prijzen betalen. De plussen vertalen zich nu ook in prijsstijgingen voor weidehooi (€180 tot €190 per ton) en ook Engels Raai gaat iets omhoog tot €135 per ton. 

Een ander product dat meer vervoerd wordt, is kuilgras. Dit gaat met name van het noorden van Nederland naar het zuiden. Het warmere weer maakte dat veehouders met volle kuilplaten wat nerveus werden, maar de voorspelde vorst geeft weer wat rust. Gaat er kuil weg, dan is dat tegen een lage prijs van €1 per procent droge stof. 

Prijs van bijproducten daalt
Er blijft vooral vraag naar de bijproducten, zoals voeraardappelen. Die prijs blijft steken rond de €22,50 tot €27. Bierbostel gaat gebukt onder een groot aanbod, waardoor de prijs daalt naar €1,85 tot €2,10 per procent droge stof. Hetzelfde geldt voor de aardappelproducten.

De uitbreidingen in de aardappelverwerking resulteren in meer aanbod. Wat daarbij niet helpt, is het feit dat de omvang van de veestapel niet meer groeit. Ook het feit dat veehouders langzaam overstappen op droge grondstoffen, helpt niet mee. Afgezien van de structuurproducten, is er bij de andere producten sprake van prijzen die onder druk staan.De prijs van stro heeft over de afgelopen jaren een fikse stijging laten zien.

Het 5-jarig gemiddelde ligt veel lager dan het huidige prijsniveau.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden