Inside: Zuivelmarkt

Indicatieve melkprijs zakt verder weg

20 Maart 2018 - Herma van den Pol

De indicatieve melkprijs duikt over februari onder de €30 per 100 kilo. Het gaat om de melkprijs op basis van boter en melkpoeder (bij 4% vet). Vooral vet moet de melkprijs ondersteunen en dat geeft hoop voor de maand maart.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van eiwit bewoog over de maand februari zijwaarts, zo blijkt uit cijfers van het Duitse voedingseconomisch instituut (IFE). Dit is bij een waardering van 132,2 cent per kilo voor magere melkpoeder, wat zich vertaalt in een stabiele 9,3 cent per kilo eiwit. De laatste weken kent eiwit een dalende trend, wat wordt veroorzaakt door ouder product met een lagere marktwaarde.

Voor boter stonden over de maand februari lagere noteringen op de borden. Zo zakt de boterprijs weg naar 437,4 cent per kilo, 1 maand eerder was de prijs nog 476,8 cent per kilo. Het betekent dat de vetprijs daalt van 21,3 cent per kilo naar 19,4 cent per kilo. 

Daling in melkprijs af boerderij
De min in het vet en de stabiele prijs voor eiwit vertalen zich in een melkprijs (af boerderij) van €27,30 per 100 kilo. Het is een min van €1,90 per 100 kilo en de vijfde daling op rij. Een opleving van de vetprijs aan het begin van de maand maart schept de hoop dat de daling ten einde is gekomen.

Op het Melkforum in Berlijn bleek dat de meningen over de trend in de melkprijs uiteenlopen. Het merendeel is bezorgd, wegens de plussen in de melkaanvoer (in de Europese Unie en daarbuiten). Toch verwacht men over 2018 geen volgende crisis.De vetprijzen zijn doorslaggevend voor de melkprijs. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden