Inside: Zuivelmarkt

DOC Kaas houdt koers in melkprijs vast

30 Maart 2018 - Herma van den Pol

DOC Kaas begint het nieuwe kwartaal met een stabiele melkprijs. Voor de derde maand op rij weet de verwerker de prijs op niveau te houden. Doordat de prijzen van andere verwerkers dalingen laten zien, kruipen de melkprijzen steeds verder naar elkaar toe.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

DMK het moederbedrijf van DOC Kaas heeft bekendgemaakt de melkprijs stabiel te houden. Het is de derde maand op rij dat er geen wijzigingen doorgevoerd worden, goed nieuws in een relatief grillige markt. Het ziet er daarmee ook naar uit dat met de forse correctie van januari en februari de pijn in 1 keer geleden is. 

Het tweede kwartaal wordt begonnen met een prijs van €2,83 per kilo voor vet, waarbij de eiwitprijs blijft staan op €5,67 per kilo eiwit. Daarmee brengen de gehaltes net iets meer op dan bij FrieslandCampina.

FrieslandCampina wint
Onder de streep wint FrieslandCampina nog steeds. Zo komt de melkprijs van DOC Kaas bij 600.000 kilo melk uit op €31,77 per 100 kilo, waar FrieslandCampina €33,65 voor de melk betaalt. Dit gaat dan om melk met 4,41% vet en 3,47% eiwit. Wordt de melkprijs doorgerekend naar een gemiddeld melkveebedrijf met 900.000 kilo melk, dan komt deze uit op €32,18 per 100 kilo. In de melkprijs is de heffing voor ZuivelNL verrekend, maar geen btw. 

DMK is van de zomer van start gegaan met een nieuwe strategie, wat op termijn ook positief moet uitpakken voor de resultaten van DOC Kaas. Zo wordt de kaas van Nederlandse herkomst nog steeds als een belangrijk product gezien. Ondertussen heeft de kaasmarkt over de maand maart een verbetering laten zien. April gaat testen of dit houdbaar is. 

Heffingen en premies
Bij DOC Kaas kan een duurzaamheidstoeslag van €0,90 per 100 kilo verdiend worden. Vanaf 2017 is er een afzonderlijke weidegangtoeslag, die kan oplopen tot €1,75 per 100 kilo. De melkprijs van DOC Kaas blijft opnieuw stabiel.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden