Inside: Zuivelmarkt

Rabobank ziet minder geld voor melkveehouder

6 April 2018 - Herma van den Pol

Rabobank houdt er over 2018 rekening mee dat de marges op de melkveebedrijven dalen. Dit door hogere kosten voor voer, tegenover een relatief vlakke ontwikkeling van de melkprijzen. In Nederland wordt daarnaast minder melk voorzien, wat aangeeft dat het rendement op de melkveebedrijven sowieso gaat afnemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wereldwijd houdt de groei van de melkplas aan, zo blijkt uit ’Zuivelupdate april 2018’ van Rabobank. Alleen in Zuid-Amerika ziet het ernaar uit dat de trend van de melkaanvoer nog niet bepaald is. Hier signaleert de bank dat de kosten voor veevoer oplopen, wat mede wordt veroorzaakt door droogte.

In het Zuid-Amerikaanse Argentinië zou het bovenstaande zelfs kunnen leiden tot de laagste soja-opbrengst in 6 jaar tijd. Zowel Brazilië als Uruguay ondervinden hier hinder van. Daartegenover staat een ietswat aantrekkende vraag.

Nieuw-Zeeland uniek
Het enige land dat niet meer melk op de markt brengt, is Nieuw-Zeeland. Voor seizoen 2017/2018 komt de prognose uit op -1%. Dit doordat droogte zijn weerslag heeft gehad op de voederwinning, waardoor het selecteren en droogzetten van de koeien waarschijnlijk eerder van start gaat. Het maakt het land tevens kwetsbaar voor het weer aan het begin van seizoen 2018. 

Slachtingen in de VS nemen toe

In de andere belangrijke melkproducerende regio's houdt de groei wel aan, maar houden de melkveehouders er waarschijnlijk minder aan over. Vooral in de Verenigde Staten (VS) is de druk voelbaar en neemt het aantal slachtingen toe. Wat ook niet helpt, zijn de ontwikkelingen tussen Trump en China en een dalende afzet naar Mexico. Om winst te kunnen maken op de extra liters melk, hebben de Amerikanen deze landen hard nodig.

Ook in Europa is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Als gevolg van de magere melkpoeder in interventie staan de prijzen voor eiwit onder druk. Door de slechte verwaarding is dit een product wat onderaan de lijst staat om te produceren. Het legt druk op de prijzen van kaas en volle melkpoeder, iets dat de producenten automatisch meemaken als er capaciteit beschikbaar is. In het eerste kwartaal hielp ‘de Russische beer’ met het temperen van de melkproductie, waar de fragiele balans bewaard bleef.

Stagnatie in groei melkplas EU
Voor het tweede kwartaal voorziet Rabobank een potentiële plus van 2,2%, daarna stagneert de groei en vervolgens slaat deze in het vierde kwartaal om in een daling. De argumenten: lagere marges en een hoge aanvoer richting het einde van 2017. De bank gaat niet in op de ontwikkeling van de boterprijs. Wel zien ze voor het tweede kwartaal een stabielere melkprijs, ten opzichte van het eerste kwartaal. 

Wordt er vervolgens naar het Nederlandse scenario gekeken, dan rekent de bank op 2,5% minder melk. Dit vanwege de beperkte mogelijkheid om minder jongvee te houden en de 10% afroming op verhandelde rechten. Een verhoging van de productie per koe wordt ontmoedigd, omdat er dan meer rechten per koe nodig zijn, aldus de bank.

0,12

miljard

euro inkomensderving

De voorspelde daling zorgt voor een melkopbrengst van 13,94 miljoen ton; nog steeds een aanvoer die in de top 3 thuishoort. Het betekent, in vergelijking tot 2017, een inkomstderving van €0,12 miljard voor de melkveehouderij, wanneer er uitgegaan wordt van een melkprijs van €35 per 100 kilo; het gemiddelde van de eerste 2 maanden van 2018. Onder de streep wordt het dan een jaar dat (qua inkomen) vergelijkbaar is met 2014, maar wordt het een minder slecht jaar vergeleken met 2015 en 2016.

Melkprijs dominant
Anders dan in 2014 hangt dit jaar alles af van de melkprijs, omdat de fosfaatrechten (en de beschikbaarheid daarvan) de compensatie van een lage melkprijs met meer melk hinderen. De bank zegt: "De invoering van de fosfaatrechten zorgt ervoor dat melkveehouders met een maandelijks te veel aan vee, later in het jaar mogelijk vee moeten afvoeren. Het is voor melkveehouders verstandig om nu te bedenken hoeveel vee zij dit jaar willen houden en te bepalen hoe de hiervoor benodigde rechten verkregen worden." Een aanvulling is dat ook meegenomen moet worden of er meer/minder melk per koe geproduceerd gaat worden.

De wereldwijde economie groeit voorzichtig en dat is positief, maar daartegenover staat het nog steeds relatief onrustige speelveld. Ook is het geen vast gegeven dat de lage marges zich direct vertalen in minder melk; iets wat geïllustreerd wordt door de VS, waar de marge al verschillende maanden minimaal/verdwenen is. Het weer en de voerprijzen zijn in veel meer doorslaggevend. De vooruitzichten zijn niet slecht, maar de markt balanceert nog steeds op een koord wat niet dik genoeg is om grote gokken te wagen.

Land/regio Prognose melkproductie 2018 Andere prognose
China  +2,20%  
Brazilië   +1% (Q1 2018)
Europa +0,90% -1,2% (Q1 2019)
Verenigde Staten +1,40%  
Nieuw-Zeeland   -1% (seizoen 2017/2018)
Australië   +3,2% (seizoen 2017/2018)


*Bron Rabobank

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden