Tegelijk nieuwe melkindex

Termijncontract melk start in augustus

19 April 2018 - Herma van den Pol - 1 reactie

In augustus gaat het termijncontract voor rauwe melk van start op de European Energy Exchange (EEX). Tegelijk komt er een EEX Europese vloeibare melk index. Dit is de prijs waarop de contracten afgehandeld gaan worden. In de index worden de melkprijzen van Nederland, Duitsland, Denemarken en Ierland meegenomen.    

Op 15 augustus gaat de termijnmarkt voor rauwe melk weer van start. Het contract wordt een aanvulling de termijnmarkten voor boter, magere melkpoeder en wei. "Met de uitbreiding van het pakket aan producten voldoen we aan de vraag vanuit de Europese zuivelmarkt. Het geeft onze klanten de kans om met nog meer precisie zich in te dekken tegen prijsrisico's", zegt Sacha Siegel, hoofd agrarische commodities bij de EEX. 

Voor de afrekening van het termijncontract, cash settlement, introduceert de EEX een melkprijs index. Hierin gaan de melkprijzen van Nederland, Duitsland, Ierland en Denemarken meegenomen worden. Alle landen vertegenwoordigen een gelijk aandeel. De melkprijzen komen bij het Milk Market Observatory vandaan wat in lijn is met wetgeving. Het contract zelf gaat een volume vertegenwoordigen van 25.000 kilogram melk.   

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.

Meer over

EEX
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Fortissimo 19 April 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10878271/termijncontract-melk-start-in-augustus][/url]
Hallo Herma,

Ik hoor van vrienden uit de VS altijd dat ze het link vinden om alleen de melk af te dekken met een contract. Daar hebben ze meestal ook voercontracten. Ik geloof dat ze zoiets cash settlement contracten noemen. Kun je daar nog wat over vertellen bij een andere gelegenheid.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden