Inside: Zuivelmarkt

Zuivelmarkt slaat een nieuwe weg in

23 April 2018 - Herma van den Pol

De prijzen voor magere melkpoeder (SMP) nemen weer toe en daarmee heeft de zuivelmarkt een nieuwe weg ingeslagen. Nog altijd is er meer dan voldoende melk beschikbaar, zo bewijzen de cijfers over de maanden februari en maart. Echter, nu begint de vraag het over te nemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de Europese Unie (EU), de Verenigde Staten (VS) en als kers op de taart Nieuw-Zeeland stegen de prijzen voor magere melkpoeder. Op de beurs in Chicago werd zelfs het grootste volume aan Nonfat Dry Milk (NDM) verhandeld sinds juli 2017. In de EU kwam de positieve trendbreuk op een andere manier tot uiting. Zo werd er 24.066 ton SMP uit interventie verkocht en bleek er zelfs een bieding te zijn van €1.705 per ton.

Voorraad melkpoeder krimpt
Houdt deze trend aan, dan kan de EU binnen 16 maanden van zijn voorraad verlost zijn. Dat geeft de markt weer ruimte om de vleugels uit te slaan. Dat er potentie is, bewees ook de laatste internationale zuivelveiling van de Global Dairy Trade (GDT). Hier ging de gemiddelde prijs met maar liefst 3,6% omhoog. Wordt die prijs doorgerekend naar de beurs in Chicago, dan is er ruimte voor hogere prijzen. Het gat tussen de prijs van Arla en Fonterra kromp een klein beetje tijdens de laatste GDT, maar bedraagt alsnog $235 per ton.

1,3

procent

meer melk in de VS over maart

De plussen in de prijs van het geplaagde eiwit komen tot stand door een aantrekkende vraag. Wat misschien ook lucht heeft gegeven, is de mindere melkaanvoer over maart in delen van de VS en de EU. Toch heeft de VS onder de streep nog een plus van 1,3% behaald. De belangrijkste melkproducerende staten schrijven dan ook en stabiele omvang van de veestapel op. Vooral een lagere productie per koe remt de aanvoer; zo kende het Middenwesten (net zoals de EU) een grillig voorjaar. 

Zowel de VS als de EU slaagt er nog steeds in om meer tonnen te produceren, vergeleken met het jaar ervoor. Wel nemen de plussen maandelijks af en krimpt de voorsprong. Zo leverde de VS tot maart 373.310 ton melk meer af, vergeleken met 2017. Daar waar de EU tot februari sowieso 740.000 ton melk meer produceerde. Dit tegenover 130.000 ton minder melk in Nieuw-Zeeland over de eerste 3 maanden van het jaar.

Nieuw-Zeeland herpakt zich
In Nieuw-Zeeland begint het seizoen af te lopen, maar ook de achterstand in de melkaanvoer neemt af. Het geeft reden voor sentiment, maar deze keer geeft de markt nog niet thuis. Het ziet ernaar uit dat de vraag zijn spierballen laat zien. Voor de EU was het ook nog eens goed nieuws dat er afspraken zijn gemaakt met Japan, Singapore en Mexico.

Zo kan het dat de markt er, op het moment dat de melkproductie in zowel de VS als de EU naar een hoogtepunt toewerkt, redelijk comfortabel bijligt. Het kan beter, maar het is in ieder geval veel minder negatief dan aan het begin van 2015. De komende weken gaan uitwijzen of de markt de nieuw ingeslagen weg kan vasthouden.

Meer over de melkaanvoer in het trendrapport Melk&Voer.

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden