Inside: Zuivelmarkt

Fosfaatrechten weer meer verkocht

25 April 2018 - Herma van den Pol

Na een moeizame week komt de handel in fosfaatrechten weer tot leven. Dat gebeurt dan wel tegen lagere prijzen. Iets wat mede toe te schrijven is aan het nieuws vanuit FrieslandCampina, maar ook de werkzaamheden op land doen de handel geen goed.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De DCA-notering fosfaatrechten zakt in week 17 terug naar €176,50 per recht. Dit bij een onderkant van €175,50 en een bovenkant van €178. De lagere prijzen werden met name in de eerste helft van de week gemaakt. Het is een kans voor degenen die nog rechten moeten kopen om deze tegen een korting te bemachtigen. 

Schaalvergroting gaat door

Vraag neemt toe
In de tweede helft van de week laat de €178 per recht zich weer gelden, aldus de spelers op de markt. Dit als gevolg van een aantrekkende vraag; voor die toenemende vraag zijn 2 argumenten. Enerzijds is het nieuws van FrieslandCampina omtrent de plannen met de melkplas geland; zeker nu melkveehouders de tijd hebben gehad om te kijken wat het voor hun bedrijf betekent. Anderzijds worden de werkzaamheden op het land genoemd. Die gaan namelijk voor en pas daarna wordt weer gekeken naar de koop of verkoop van de rechten.

De fosfaatrechtenhandel gaat gestaag door, maar er worden ook weer melkveebedrijven verkocht. Langzaamaan beginnen er weer bouwplannen bij de gemeenten te komen, waardoor melkveehouders worden uitgekocht en weer een ander bedrijf moeten terugkopen. Richting de Duitse grens wordt nog een andere ontwikkeling gezien, want daar nemen melkveehouders complete bedrijven over. Dit geeft aan dat de schaalvergroting doorgaat.

FrieslandCampina stopt groei niet
Ook de stappen van FrieslandCampina gaan dit niet voorkomen. Wel klinken er geluiden die aantonen dat er melkveehouders zijn met uitbreidingsplannen en dat die overwegen om over te stappen naar een andere verwerker. Dat houdt in dat de vraag naar rechten nog niet gaat afnemen.    

Bekijk de ontwikkeling van de prijs van fosfaatrechten.

DCA-notering fosfaatrechten Prijsrange (wk 17)  Aantal opgaven Gemiddelde
€176,50 (-€2,00) €175,50 - €178 6 €176,50
Toelichting DCA-Markten:
Na de onthulling van FrieslandCampina om vanaf 2019 een snelle groei van de melkproductie te ontmoedigen, kwam de handel in fosfaatrechten tot stilstand. In de eerste helft van week 17 vond er weer meer handel plaats, maar wel tegen lagere prijzen. Ondertussen beginnen prijzen van €178 weer dominanter te worden. 
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden