Inside: Zuivelmarkt

Melkaanvoer oefent druk uit op spotmarkt

26 April 2018 - Wouter Baan

De melkprijs krijgt in toenemende mate steun van de oplopende boter- en roomprijzen. Ook de stijgende kaasprijs geeft perspectief, maar toch staat de prijs van rauwe melk op de spotmarkt onder druk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkverwerkers laten weten dat de melkaanvoer rap toeneemt; zeker nu er weer volop weidegang wordt toegepast. In Duitsland ligt de melkaanvoer momenteel 1% á 2% boven het niveau van vorig jaar. Op de spotmarkt is de stijgende melkaanvoer een reden om stemming te maken. Ook de uitval van verwerkingsdagen (vrijdag 27 april: Koningsdag) en (dinsdag 1 mei: Dag van de Arbeid) geeft redenen om terug te bieden voor rauwe melk.

Toch moet er niet te zwaar getild worden aan de impact van de 'gebroken weken'. Uit de markt wordt vernomen dat veel fabrieken doordraaien. Dit weet echter niet te voorkomen dat de prijs van rauwe melk inlevert. In Nederland daalt de DCA-notering (bij 4,4% vet geleverd) met €1,25 tot €29,50 per 100 kilo. In Duitsland liggen de prijzen (bij 3,7% vet geleverd) een paar euro lager. In Frankrijk wordt een fractie meer dan €20 betaald voor rauwe melk.

De prijs van magere melk wordt op lage niveaus verhandeld. In Noordwest-Europa liggen de prijzen tussen de €0,02 en €0,05 per kilo. De reden is de aanhoudende druk op magere melkpoeder op de wereldmarkt. De DCA-notering voor magere melkconcentraat daalt met €20 tot €630 per ton.

Stijgende kaas- en boterprijzen
Eiwit mag dan blijvend onder druk staan, maar dit maakt niet dat er geen positieve signalen te bespeuren zijn. Zo is de boterprijs de afgelopen weken flink gestegen, terwijl op basis van een goede vraag ook de kaasprijs omhoog is gekomen. Ondanks dat de Duitse kaasprijs (Gouda 45) deze week op €2.825 per ton stabiliseerde, is er vertrouwen dat de kaasprijs in de komende periode verder kan stijgen.

(Tekst gaat verder onder grafiek)Historisch gezien is er de komende maanden ruimte voor stijgende kaasprijzen. 

Met de Duitse retail-partijen zijn voor de maand mei botercontracten gesloten voor €5,76 tot €5,80 per kilo. Deze prijzen bieden ruimte voor stijgende roomprijzen. De prijzen voor room waren deze week flink in beweging; aan het begin van de week werden volumes verhandeld voor €6.200 per ton. Later in de week stegen de prijzen richting de €6.500 per ton. Daarna gingen de prijzen weer wat onderuit.

De DCA-roomprijs stijgt met €200 tot €6.350 per ton, waarbij sprake is van een zoekende markt. Zowel de kopende- als verkopende partijen maken stemming.

DCA spotprijs melk Prijsrange (wk 17) Aantal opgaven Gemiddelde
€29,50 per 100 kilo (-€1,25) €28,00 - €31,00 6 €29,50
Toelichting DCA-Markten: De prijzen stonden deze week iets onder druk, als gevolg van de toenemende melkaanvoer. Daar wordt in de markt stemming op gemaakt. Ook wordt gerefereerd aan de lagere prijzen in Duitsland. Per saldo is er sprake van een negatieve tendens.
DCA  Room Prijsrange (wk 17) Aantal opgaven Gemiddelde
€6,35 per kilo (+€0,20) €6,20 - €6,40 6 €6,35
Toelichting DCA-Markten: De prijzen fluctueerden deze week behoorlijk. Aan het begin van de week was er sprake van snel stijgende prijzen; later kenterde het sentiment wat. Op basis van de boterprijs zijn stijgende prijzen mogelijk. Of die potentie ook uitkomt, moet echter nog blijken. 
DCA magere melkconcentraat Prijsrange (wk 17) Aantal opgaven Gemiddelde
€630,00 per ton (-€20,00)  €600,00 - €700,00 6 €630,00
Toelichting DCA-Markten: Bij magere melkconcentraat resulteerde gebrek aan verwerking in een lagere prijs. Dit was vorige week ook het geval. Zolang de prijs van magere melkpoeder niet serieus aantrekt, blijft de prijs van concentraat waarschijnlijk in een neerwaartse spiraal.
 
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden