Inside: Zuivelmarkt

Melkprijs DOC Kaas is ongekend stabiel

1 Mei 2018 - Wouter Baan

Terwijl de melkaanvoer deze maand naar een piek toewerkt, blijft de melkprijs van DOC Kaas opnieuw staan. Dit is historisch gezien een ongebruikelijke mutatie in mei. Wat zijn de lichtpuntjes in de markt?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Al 4 maanden lang houdt DOC Kaas de vet- en eiwitprijs gelijk. Dit betekent dat de prijs van €2,83 per kilo voor vet blijft staan en dat de prijs voor eiwit €5,67 per kilo blijft. Bij een jaarleverantie van 800.000 kilo melk levert dit een melkprijs op van €32,07 per 100 kilo. Dit gaat dan om melk met gehaltes van 4,41% vet en 3,47% eiwit.

Stabiel ongebruikelijk in mei
Een stabiele melkprijs in mei is een unicum voor DOC Kaas. Dit kwam de afgelopen 10 jaar niet voor. Gezien de melkaanvoer in mei doorgaans naar het hoogste punt toewerkt, geeft dat vaak redenen voor fluctuaties in de markt. In 2018 heeft de uitbetalingsprijs van DOC Kaas daar echter niet onder te lijden. De garantieprijs van FrieslandCampina leverde wel in, terwijl ook de prijs van rauwe melk op de spotmarkt wat onder druk staat.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De beweging die de melkprijs van DOC Kaas laat zien, is ongekend stabiel. 

Hoewel een hogere melkprijs niet direct in het verschiet ligt, zijn er wel positieve aanknopingspunten in de markt. De Duitse kaasprijs (Gouda 45) is de afgelopen weken wat gestegen. Historisch gezien zet deze stijging door in het tweede en derde kwartaal.

Ook de melkprijzen plussen vaak in de tweede helft van een jaar. Dat de waarde van de euro heeft ingeleverd, is tevens goed nieuws voor de exportpositie van de Nederlandse zuivelsector.

Heffingen en premies
Bij DOC Kaas kan een duurzaamheidstoeslag van €0,90 per 100 kilo verdiend worden. Vanaf 2017 is er een afzonderlijke weidegangtoeslag, die kan oplopen tot €1,75 per 100 kilo.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden