Inside: Zuivelmarkt

Indicatieve melkprijs weer boven 30 euro

3 Mei 2018 - Herma van den Pol

De indicatieve melkprijs breekt over april weer door de grens van €30 per 100 kilo heen, een waarde die voor het laatst in december 2017 behaald werd. Het zijn vooral de oplopende boterprijzen die de melkprijs in het zadel helpen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Duitse voedingseconomisch instituut (IFE) becijferde dat de indicatieve af boerderijmelkprijs over april uitkomt op €30,50 per 100 kilo (bij 4% vet). Het is een plus van €1,30, vergeleken met de maand ervoor. De laatste keer dat de melkprijs boven de €30 stond was in december 2017.

Grote plus in boterprijs
De indicatieve melkprijs profiteert van de sterk oplopende boterprijzen. Zo steeg de prijs van 437,4 cent per kilo over februari, naar 521,90 cent per kilo over april, een stijging van ongeveer 19%. Voor de melkprijs houdt het in dat de vetwaardering stijgt naar 23,4 cent per kilo. 

Het gaat minder goed met de eiwitprijs. Die zakte over april naar een nieuw dieptepunt van 124,4 cent per kilo. Als gevolg daarvan gaat de waardering voor eiwit nog verder omlaag, waardoor deze uitkomt op 8,5 cent per kilo.

Melkpoeder een handicap
De zuivelmarkt kende over de maanden maart en april een handicap door de dalende prijzen van melkpoeder. Daar kwam pas richting het einde van april verandering in. Begin mei zet de stijging verder door, waarmee er gewerkt wordt aan een solide basis onder de melkprijs.

Tegelijkertijd geeft de index aan dat er in de eerste maanden van 2018 melkprijzen betaald zijn die niet door de markt ondersteund werden. Iets wat doorgaans het herstel van de melkprijs vertraagt.De termijnmarkt voor boter versus de termijnmarkt voor melkpoeder.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden