Minder ruimte voor stikstof

Melkveehouderij ziet mestoverschot dalen

11 Mei 2018

De melkveehouderij slaagde er in 2017 in om de fosfaatproductie, via het fosfaatreductieplan, te verlagen. Het zegt echter niets over de plaatsingsruimte van mest op grond. Ook daar meldt het CBS goed nieuws. 

Het percentage melkveebedrijven met een mestoverschot laat een daling zien. Tussen 2000 en 2015 nam het percentage met een overproductie toe van 26% tot 79%. Na een kleine stap zijwaarts in 2016, komt het percentage over 2017 uit op 76%. Het betekent dat op bijna een kwart van de bedrijven geen sprake meer is van overproductie. De melkveehouderij was de enige sector in de veehouderij, waar het percentage zonder overschot toenam. 

Minder ruimte voor stikstof
Dat het percentage zonder overproductie niet sterker toenam, komt waarschijnlijk doordat de ruimte voor stikstof een daling laat zien. Zo ging de plaatsingsruimte terug van 208,1 miljoen kilo naar 207,4 miljoen kilo, een daling van 0,3%. Daar staat tegenover dat de ruimte voor fosfaat stabiel bleef op 73 miljoen kilo.

In totaal produceerde de melkveehouderijsector over 2017 circa 274,8 miljoen kilo stikstof, ongeveer 1,3% minder dan 1 jaar eerder. De fosfaatproductie komt uit op 80,3 miljoen kilo, zo blijkt uit de cijfers van het CBS. De daling in de stikstofproductie wordt iets afgezwakt door een daling in de plaatsingsruimte, wat het overschot technisch gezien laat toenemen.

Op korte termijn komt het CBS met de eerste cijfers voor het eerste kwartaal van 2018. Dan gaat blijken hoe de fosfaatproductie in de melkveehouderij zich onder het stelsel van fosfaatrechten heeft ontwikkeld.

boerenbusiness.nl

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief