Inside: Zuivelmarkt

Panel voorspelt gemiddelde melkprijs tot 2028

22 Mei 2018 - Kimberly Bakker - 1 reactie

De gemiddelde melkprijs tot 2028 wordt geschat op €35,50 per 100 kilo. Dat stelt het deskundigenpanel 'Langetermijnprognoses melkveehouderij'. Maar de melkveehouder moet wel rekening houden met een aantal belangrijke zaken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde melkprijs tot 2028 bedraagt, volgens het panel, €35,50 per 100 kilo melk. Dit is inclusief alle contante nabetalingen en toeslagen, maar exclusief de bijschrijvingen ledenrekening en btw. De verwachte melkprijs stijgt met €1 per 100 kilo, ten opzichte van de verwachting die vorig jaar werd gemaakt.

Het panel geeft echter ook aan dat de kosten verder zullen stijgen. Dit omdat er maatregelen moeten worden genomen op het gebied van duurzaamheid en grondgebondenheid. In de langetermijnbegroting is het dan ook raadzaam om daar rekening mee te houden.

Voer speelt een rol
De prognose voor de melkprijs is gebaseerd op de EU Agricultural Outlook van de Europese Commissie, met daarbij een inschatting van het deskundigenpanel over de invloed van deze ontwikkelingen op de melkprijs in Nederland. Naast de ontwikkeling van de melkprijs spelen de voerprijzen een rol.

Het panel voorspelt dat de prijs voor luxe brok wordt verhoogd, in combinatie met een hoger VEM- en DVE-gehalte. De verwachte prijs voor kalvermelkpoeder wordt verhoogd naar €200 per 100 kilo.

Kosten voor mestafzet
Het panel laat tevens blijken dat melkveehouders voor reguliere mestafzet kunnen rekenen met een prijs van €5 tot €14 per kuub, afhankelijk van de regionale verschillen. De extra kosten voor te verwerken kuubs zijn €3 tot €6. Hierbij heeft het panel wel rekening gehouden met het behoud van derogatie.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden