Inside: Zuivelmarkt

Fosfaatrechten plotseling uitverkocht

23 Mei 2018 - Wouter Baan

De handel in fosfaatrechten heeft een onverwachte wending genomen, waarbij vraag en aanbod totaal uit balans zijn geraakt. Aanbod is er nauwelijks meer; de vraag is daarentegen mega. Wat zijn de redenen, en waar bewegen de prijzen naartoe?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ogenschijnlijk stabiele handel in fosfaatrechten is omgeslagen in een opportunistische markt. De reden hiervoor is dat Carola Schouten (minister van landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) afgelopen week kenbaar maakte de zogeheten knelgevallen niet tegemoet te komen. De impact hiervan is veel groter dan menigeen vooraf had gedacht.

Dit is enigszins opmerkelijk, omdat verwacht werd dat Schouten dit besluit zou nemen. Ook zouden een aantal melkveehouders een 'nee' hebben gekregen op hun ingediende bezwaarschift op de beschikking fosfaatrechten.  

Toch maar kopen
Het gevolg is dat een aantal melkveehouders duidelijkheid hebben gekregen en daarom voor een keuze staan: fosfaatrechten kopen of melkvee afvoeren. Dat laatste geniet in veel gevallen niet de voorkeur, gezien de melkprijs op een redelijk niveau staat en tevens aanstalten naar boven maakt. Handelaren laten weten dat de telefoon roodgloeiend staat, waarbij het gevoel is dat heel melkveehoudend Nederland (knelgeval of niet) volop informeert naar fosfaatrechten. De vrees van veel kopers is dat prijzen weer oplopen tot €200 plus.

De verkopende partijen zinspelen op stijgende prijzen. Het aanbod verdwijnt zodoende van de markt. Hierdoor ontstaat er een mismatch, wat resulteert in een zeer dunne markt. De verwachting van veel handelaren is dat de verkopende partijen aan het langste eind gaan trekken. Actueel gezien (23 mei) is er nog nauwelijks aanbod beschikbaar. De DCA-notering fosfaatrechten stijgt met €9 tot €192,50 per recht. 

(Tekst gaat verder onder de grafiek)Prijs fosfaatrechten hard op weg om het voorlopige hoogtepunt van 2018 te overtreffen.  

€200 komt weer in zicht
De verwachting is dat ervanaf €200 weer aanbod loskomt. Dit bedrag blijft de psychologische grens waarop verkopers aanbieden, maar kopers juist afhaken. Stijgende prijzen liggen daarom in het verschiet, al is niet te zeggen of de prijzen daadwerkelijk boven de €200 gaan uitstijgen. Aangezien een prijsstijging van circa €10 per week mogelijk is, is dit niveau op korte termijn niet uit te sluiten. 

DCA-notering fosfaatrechten Prijsrange (week 21)  Aantal opgaven Gemiddelde
€192,50 (+€9) €190,50 - €194,00 7 €192,50
Toelichting DCA-Markten: 
De handel in fosfaatrechten heeft een verrassende wending genomen, waarbij de prijzen snel oplopen. De markt wordt als opportunistisch en gespannen omschreven. Vergeleken meer eerdere weken worden er niet veel zakengedaan, omdat er nauwelijks aanbod voor handen is. 
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden