Inside: Zuivelmarkt

Vion Leeuwarden slacht even geen koeien

25 Mei 2018 - Herma van den Pol

Vion sluit tijdelijk de deuren van de runderslachterij in Leeuwarden. De sluiting is nodig vanwege kinderziektes, maar ook om in gesprek te gaan met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Zo blijken de resultaten van Vion af te wijken van die van andere slachters.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na 3 maanden proberen sluit Vion de deuren van de hypermoderne runderslachterij. Het streven was om 2.500 runderen per week te slachten, maar dit bleek tot nu toe niet haalbaar. "Vion betreurt de ontwikkeling in Leeuwarden, met name voor haar leveranciers in de noordelijke provincies en de medewerkers, maar ziet geen mogelijkheid om de tijdelijke sluiting te voorkomen", zo meldt het bedrijf in een persbericht.

NVWA keurt anders
De sluiting is nodig om de 'kinderziektes' op te lossen. "Dit gaat het meest efficiënt als het productieproces stopt." Een ander probleem is dat het hoge aantal afkeuringen door de NVWA opvallend is. "De keuringsresultaten laten een ander beeld zien dan die van de andere slachterijen in Nederland. De aankomende tijd zal ook gebruikt worden om dit verschil beter te duiden." Om dit te doen, is Vion in contact met de NVWA.

In de Leeuwarder Courant wordt zelfs gesproken van een absurd strenge controle door de NVWA. "Er is sprake van een wedstrijdje onder de inspecteurs wie de meeste runderen weet af te keuren", aldus een bron in de krant.

Goede kansen
Hoewel Vion in basis vooral groot is in het slachten van varkens, verdient het bedrijf relatief veel aan de rundertak. De slachterij in Leeuwarden, gevestigd in een melkveehouderijgebied, zou daardoor goede kansen moeten bieden. Wanneer de slachterij op volle capaciteit draait, kan deze een groot aandeel van de slachtkoeien voor zijn rekening nemen.Het lagere aanbod van koeien jaagt de prijs omhoog.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden