Inside Voer

Rustige handel zorgt voor stabiele prijzen

29 Mei 2018 - Kimberly Bakker

In de voerhandel was het afgelopen week voornamelijk rustig. Hier en daar neemt de vraag wat toe, maar over het algemeen wordt er gesproken van een rustige markt met stabiele prijzen. Daarentegen weet de prijs van snijmaïs wel een stapje naar boven te zetten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Alhoewel het afgelopen week relatief rustig was op de voermarkt, toont de handel in stro de eerste kleine haarscheurtjes. Diverse handelaren melden dat er minder vraag is naar stro, omdat veehouders weten dat er weinig aanbod is. Dit maakt dat de prijs voor het product hoog blijft, en dat zorgt ervoor dat melkveehouders afwachtend zijn met het kopen van stro. De prijs blijft voor nu stabiel op €160 per ton franco boerderij. 

Bierbostel als vervanger voor soja
De handel in bierbostel loopt goed door, mede omdat het een goede vervanger is voor het duurder wordende soja. Echter, toch moet de prijs iets inleveren, wat deels door het grote aanbod komt. De prijs komt uit op €2 per procent droge stof. Daarbij melden verschillende handelaren dat de trend eerder neerwaarts dan opwaarts is. 

Volgens handelaren zijn er maar weinig goede partijen kuilgras te vinden, wat maakt dat er weinig vraag naar het product is. De prijs blijft stabiel op €50 per ton franco boerderij. Daarnaast zijn er geluiden dat veehouders dit product, wanneer ze een tekort hebben, eerder bij de buren weghalen dan dat zij een nieuwe partij kopen via een handelaar.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De prijs voor soja loopt op, waardoor veehouders bierbostel als alternatief kiezen.

Vraag naar snijmaïs neemt iets toe
Als we kijken naar de handel in snijmaïs, dan wordt deze met name als fluctuerend beschreven. Afgelopen week nam de vraag iets toe, waardoor ook de prijs weer een stapje omhoog kon zetten. Deze komt daardoor uit op het oude niveau van €55 per ton franco boerderij. De verwachting is echter niet dat de prijs binnenkort grote stappen omhoog zal zetten.

Vorige week bleek al dat weidehooi schaarser wordt. Het maakt ook dat er steeds minder handel is in dit product. Dit zorgt ervoor dat de prijs blijft staan op €190 per ton franco boerderij. Ook in Engels Raaigras is weinig handel, waardoor ook hier de prijs stabiel blijft op €130 per ton franco boerderij.

Voeraardappelen nog steeds onder druk
De handel in voeraardappelen staat nog steeds onder druk. Dit omdat het aanbod van aardappelen nog steeds bheoorlijk groot is. Echter, in vraag en aanbod zijn weinig verschillen zichtbaar, waardoor de prijs blijft staan op €24 per ton franco boerderij. In enkele gevallen komt de prijs lager uit en wordt €20 per ton franco boerderij betaald.

Eerste snede is veelal weg
De eerste snede gras is bijna overal goed weggewerkt. In sommige gevallen was de prijs iets lager dan vorig jaar, maar over het algemeen kon iedereen de eerste snede goed kwijt. Daarnaast werd er zeer positief gereageerd op de kwaliteit van de eerste snede

Daarentegen is de verwachting dat het een stuk lastiger zal worden voor de tweede snede. Dit omdat er minder vraag is, wegens het feit dat er minder koeien zijn (een gevolg van het fosfaatreductieplan). Ook wordt het aanbod als ruimer geschat, in vergelijking tot vorig jaar.

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden