Inside Melk

Handel fosfaatrechten is een en al emotie

30 Mei 2018 - Wouter Baan - 1 reactie

Wanneer er fosfaatrechten worden verhandeld, voeren emoties de boventoon. Dit blijkt uit de markt van de afgelopen weken, die ondertussen weer wat tot bedaren is gebracht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De handel in fosfaatrechten trok vorige week onverwachts hard aan. Als gevolg hiervan trokken melkveehouders en handelaren hun aanbod in, met als doel om op een later tijdstip hogere prijzen te realiseren. Aanbod was er eind vorige week dan ook nauwelijks nog voorhanden.

Kentering in het weekend
Uiteindelijk reikten de prijzen tot €205 per recht, al is er volgens handelaren en commissionairs relatief weinig volume op dit niveau verhandeld. In het weekend kenterde de markt, als gevolg van groeiend aanbod. De (potentiële) kopers namen hierdoor op hun beurt weer een afwachtende houding aan.

Het gevolg is dat markt weer is afgezakt tot prijsniveaus rond de €200 per recht. Sommige handelaren beweren dat de prijzen woensdagmiddag 30 mei weer door deze 'psychologische grens' zijn gezakt. Anderen spreken dit tegen. Hoe dan ook: de actuele trend is eerder dalende dan stijgende. Echter, vergeleken met vorige week stijgt de DCA-notering fosfaatrechten met €7 tot €199,50 per recht.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De prijs van fosfaatrechen is in de maand mei behoorlijk omhoog gekomen. 

Relatieve stabiliteit
De grillige markt is kenmerkend voor de emotionele houding van kopers en verkopers. Bij het minste of geringste neemt de markt een wending naar boven of beneden. Hoewel het moeilijk is om een verwachting aan te geven, is het waarschijnlijk dat de markt nu een adempauze inlast. Hoe lang die duurt, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals: het weer, de melkprijs en eventuele Kamerbrieven

DCA-notering fosfaatrechten Prijsrange (week 22)  Aantal opgaven Gemiddelde
€199,50 (+€7,00) €199 - €200 7 €199,50
Toelichting DCA-Markten: 
De handel in fosfaatrechten is weer wat tot bedaren gekomen, nadat de prijzen eind vorige week snel opliepen. Vergeleken met de notering van vorige week is echter nog steeds een forse plus waarneembaar, al is de grillige markt wel weer wat op zijn retour als gevolg van meer aanbod. 
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden