Inside Melk

Nieuw-Zeeland wil duizenden koeien slachten

31 Mei 2018 - Herma van den Pol

Nieuw-Zeeland gaat de komende tijd duizenden koeien slachten in een poging om de bacterie Mycoplasma bovis uit te roeien. Het gaat hierbij zowel om melkkoeien als vleeskoeien. Eerdere pogingen om verspreiding te voorkomen, pakten niet goed uit. Dat maakt dat deze noodmaatregel nodig is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nieuw-Zeelandse overheid liet aan Nieuw-Zeelandse kranten weten een kans te hebben om de bacterie uit te roeien, en die kans willen ze grijpen. Eind mei werden de politiek en betrokken sectoren het eens over de aanpak van de bacterie. Die bestaat uit het slachten van 146.000 koeien, waaronder melk- en vleeskoeien.

Miljoenen nodig
De partijen konden kiezen uit gefaseerd uitroeien, langetermijnmanagement of nietsdoen. "De keuze om deze dierziekte uit te roeien, vraagt veel van de politiek en industrie, maar nietsdoen kost uiteindelijk meer", zegt minister Jacinda Ardern. Voor het plan is 886 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar vrijgemaakt, wat verspreid wordt over 10 jaar. Hiervan wordt 16 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar gedragen door boeren als gevolg van inkomensverlies.

Wanneer het plan succes heeft, is het de eerste keer dat een land de bacterie met succes weet uit te roeien. In Europa en de Verenigde Staten komt de dierziekte namelijk ook voor. Wat helpt is dat de bacterie pas in juli 2017 voor het eerst opdook in Nieuw-Zeeland. 

Hoe gevaarlijk is de ziekte?
De ziekte is vooral een gevaar voor de gezondheid van koeien, maar levert geen gevaar voor de voedselveiligheid op. Toch pakt het land de uitroeiing van de ziekte groots aan. Dat heeft alles te maken met het belang van landbouw voor de economie. "Wij willen onze productiviteit voor de langere termijn beschermen", aldus de minister.

Waarschijnlijk zijn het komende jaar en het jaar daarop nodig om de dieren te slachten. Het gaat om bedrijven die al geïnfecteerd zijn en degenen met een hoog risico. Of het plan werkt, moet uit de testen in het voorjaar blijken. Duiken er nieuwe besmetting op buiten de bekende clusters, dan werkt het niet. Ook is nog steeds niet boven water hoe de besmetting in juli begonnen is.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden