Inside Voer

Prijs rundveebrok op hoogste punt in 4 jaar

5 Juni 2018 - Wouter Baan

De prijs van standaardbrok A is in mei voor de zevende maand op rij gestegen. De dalende grondstofvoorraden zijn voer voor oplopende brokprijzen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit cijfers van Wageningen Economic Research (WUR) blijkt dat de prijs van standaardbrok A in mei met €0,25 steeg tot €22,50 per 100 kilo, het hoogste niveau sinds het najaar van 2014. De mengvoerprijsindicator voorziet ook in de komende maanden een lichte stijging. Ook de prijs van eiwitrijke brok (B) steeg in mei; met €0,30 tot €25,15 per 100 kilo.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De prijs van A-brok is gestegen tot het hoogste punt in krap 4 jaar tijd. 

Tarwe stijgt in prijs
De grondstofprijzen zijn de afgelopen maanden snel gestegen. Dit mede als gevolg van de dalende eindvoorraden die het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) voorziet; vooral de tarweprijs reageert hier sterk op. Op de Matif in Parijs is de termijnmarkt voor tarwe ondertussen opgeklommen tot boven de €180 per ton.

Ook in 2017 steeg de tarweprijs in deze periode boven de €180 per ton uit, om vervolgens terug te zakken. Het weer heeft in deze periode een sterke invloed op de prijs; zelfs bij kleine calamiteiten reageren de marktpartijen extreem. Dit leidt tot een grillig koersverloop. In deze periode van het jaar wil de markt nog weleens overdrijven en dan volgen er correcties. De komende maanden moet blijken op welke prijsniveaus kopers en verkopers elkaar gaan vinden.

Trend soja: dalende
Hoewel soja op de CBoT in Chicago grillig noteert, is de trend dalende. Begin juni is de sojaprijs afgezakt tot onder de $370 per ton. Aan het begin van dit jaar werd (kortstondig) boven de $390 genoteerd. De maïsprijs is sinds dit jaar bezig aan een opmars, die per saldo met meer dan $25 opliep tot een voorlopig hoogtepunt van iets meer dan $160 per ton. De afgelopen weken vond er echter weer een correctie plaats tot iets onder de $150 per ton. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden