Inside Melk

Hoogtepunt melkproductie goed voor brons

13 Juni 2018 - Herma van den Pol

Het hoogtepunt in de Nederlandse melkaanvoer (2018) is voldoende voor brons. De markt rekende op meer melk, maar werd door de ontwikkelingen ingehaald. Tot nu toe blijkt de melkproductie behoorlijk onvoorspelbaar en het ziet ernaar uit dat dit ook voor de overige maanden zo blijft.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nederlandse melkkoeien slagen er in mei in om 1.237.483 ton melk te produceren. Het is een plus van 6% ten opzichte van mei 2015, maar 1,5% minder dan in mei 2017. Het levert het hoogste punt in de melkaanvoer een bronzen plak op, want het absolute record werd in 2016 neergezet; toen kwam de collectie uit op 1,26 miljoen ton melk. 

Tegenvallende gehaltes
Het zijn de gehaltes die tegenvallen. Zo levert mei een gemiddeld vetpercentage op van 4,26%. Dit in combinatie met minder melk, vertaalt zich in 52.685 ton vet. Dat is een min van 2,1%, ten opzichte van 1 jaar eerder.

1,5

procent

minder melk over mei

In de markt wordt al langer gesproken over de lagere gehaltes. Toch spraken de cijfers dit in het verleden vaak tegen. Deze keer wordt de observatie vanuit de markt wel bevestigd door de cijfers. Wat de lagere gehaltes veroorzaakt, is niet duidelijk. Zo hebben zich periodes van hogere temperaturen voorgedaan, maar blijkt de kwaliteit van gras ook tegen te vallen.

Elke maand neemt de daling iets verder af. Het levert tot en met mei een totaal op van 5,98 miljoen ton melk, een min van net geen 1,4% (vergeleken met 1 jaar eerder). In tonnen gaat het om 83.026 ton melk, wat toch fors minder melk inhoudt. 

Grillig weer
Hoe de aanvoer er de komende maanden uit gaat zien, blijft lastig in te schatten. Aan de ene kant bewijst het weer bijzonder grillig te zijn, wat zowel invloed heeft op de kwaliteit van het ruwvoer als de conditie van de koe. De animo om bij te voeren (en zo bijvoorbeeld gehaltes te verhogen) lijkt iets minder groot, wat ook weerspiegeld wordt in een rustige voerhandel.

Een andere factor zijn de fosfaatrechten. Het is niet duidelijk welk percentage van de melkveehouders de zaken op orde heeft en welk aandeel de rechten nog niet in balans heeft met de fosfaatproductie van de melkveestapel. Het hoogst haalbare is sowieso een stabiele melkaanvoer, wellicht met een kleinere achterstand over juni, maar daarna wordt het spannend. Wie kiest voor een boete, wie doet koeien weg en wie koopt rechten?Het record in de melkaanvoer werd in 2016 behaald, sindsdien daalt de productie.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden